LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Els Omellons

Pueblo

Els Omellons

Municipio

Els Omellons / Comarca: Las Garrigas / Garrigues

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

244

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça, 13

Código postal

25412

Teléfono

973156031

Fax

973156308

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Els Omellons

Web de Interés

Informacio i dades de Els Omellons

E-mail municipio

ajuntament@omellons.ddl.net
 

El terme municipal dels Omellons, d'11,10 km², es troba a l'extrem nord-oriental de la comarca, en contacte amb l'Urgell. El poble dels Omellons és l'únic nucli de població del municipi. Passa pel terme la carretera local que procedent de les Borges Blanques i la Floresta arriba a l'Espluga Calba, Fulleda i Tarrés, i que connecta amb la N-240. Pel sector del SW passa la línia del ferrocarril de Tarragona a Lleida. Camins veïnals porten a Arbeca i a Vinaixa

Casa Llorach dels Omellons

L'església parroquial de Sant Miquel s'aixeca al cim de l'antiga vila closa; bastida al segle XVIII, té una façana barroca, interior de tres naus, campanar de torre de planta quadrada i conserva un retaule barroc de pedra

Casa Llorach, data de 1770, i fou construïda damunt dos molins, un d'oli i l'altre de farina. Hi va viure el poeta romàntic Ezequiel Llorach (1846-1887). Es tracta d'una casa pairal declarada Monument Artístic Nacional. Conserva una interessant finestra àrab, amb una reixa decorada amb sis mitges llunes, i té en la façana l'escut dels Llorach.

Les festes majors dels Omellons se celebren el cap de setmana pròxim al 29 de setembre, en honor de Sant Miquel, i el cap de setmana pròxim al 20 de gener, per Sant Sebastià. Es fan activitats culturals, esportives i lúdiques, com correfoc, cercavila i balls populars a la sala de la Societat Recreativa. Per l'abril, en data variable, s'organitza la festa de la matança del porc i és tradició que es faci un dinar col·lectiu al casal d'avis.

La producció d'oli està registrada sota la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues, i està reconegut com un dels millors olis del món. La producció de vi està controlada per la Denominació d'Origen Costers del Segre (ftes, fotos, mas info ver links)

 

foto de Frances Buj
 

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua