LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Espui

Pueblo

Espui

Municipio

La Torre de Cabdella / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

86

 

Ayuntamiento: la Torre de Capdella

Dirección

Únic, S/N

Código postal

25515

Teléfono

973 66 30 01

Fax

973 66 30 01

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Espui
 

Web de Interés

Dades i fotos d´Espui

E-mail municipio

comunicacio@vallfosca.net
 

Espui és un poble de la Vall Fosca, pertanyent al municipi de la Torre de Cabdella. Està constituït en Entitat municipal descentralitzada.

Espui és un poble de la Vall FoscaEl poble d'Espui es troba a 1 285 m d'altitud, a la riba dreta del riu i a la confluència amb el petit torrent de Berdins. Centra la caseria l'església parroquial de Sant Julià, d'origen romànic i modificada posteriorment, amb un campanar de torre quadrada d'uns 5,5 metres de costat. Un sòcol de força alçada constitueix el primer element ornamental, i d'ell parteixen unes lesenes que emmarquen cadascuna de les cares del cloquer.

Als afores hi ha el santuari de Santa Maria, reconstruït modernament, de pedra; més a migdia, prop ja d'Aiguabella però enfilat en un coster al mateix vessant dret, hom troba el santuari de la Mare de Déu del Far, també restaurat.

La Vall Fosca, situada al nord de la comarca del Pallars Jussà, és un escenari suggeridor en el qual conviuen harmònicament l’aigua, la muntanya, la més variada vegetació i diferents espècies d’animals. L’alçada de les seves muntanyes en la part més alta de la vall fan que el sol es pongui molt aviat, a les 6 de la tarda en les èpoques de l’any on els dies són més llargs.

El poble més alt de la vall és Capdella que es troba a 1420 metres d’altitud i que tanca el conjunt de nuclis rurals que conformen la vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-rós, Astell, Oveix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-rós, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella. (ftes, fotos, mas info ver links)

foto de Gustau Erill
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua