LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Estamariu

Pueblo

Estamariu

Municipio

Estamariu / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

115

 

Ayuntamiento

Dirección

Major, 10

Código postal

25719

Teléfono

973351457

Fax

973351457

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Estamariu, l´ajuntament

Web de Interés

Informacio i dades d´Estamariu

E-mail municipio

ajuntament@estamariu.ddl.net
 

El terme municipal d'Estamariu, és situat a la part nord-oriental de la comarca de l´Alt Urgell. El municipi comprèn tota la vall del torrent de les Arenes, que es forma per la unió de les aigües del torrent de Segalers i del torrent dels Saltaders, i tota la vall menys la desembocadura del torrent de les Carboneres. Les aigües d'aquests torrents baixen des de la serra de les Mandres. El terme també comprèn la vall baixa del riu de Bescaran

El poble d´Estamariu

Les cases més antigues són apinyades a la part superior del serrat. El Spill del 1519 diu que era vila forta i que les cases feien muralla. Dins del terme hi ha les restes de l'antic monestir de Sant Vicenç de Pinsent, l'església del qual fou construïda sota una balma. Al Museu Nacional d'Art de Catalunya, des del 1906, hi ha un baldaquí i un retaule procedents d'aquesta església

Als afores del poble, vora la carretera que s'enfila cap a Bescaran, trobarem l'església romànica de Sant Vicenç, un interessantíssim exemple de la implantació a Catalunya de les formes llombardes i les estructures basilicals. Va quedar sense culte i actualment esta en fase de reconstrucció.

L'activitat ramadera constitueix la base econòmica del municipi. Hi predomina el bestiar boví, gairebé tot destinat a la producció lletera. Els terrenys de cultiu són, també majoritàriament, prats de pastura. Dins del terme s'ha instal.lat una planta d'envasament d'aigua natural. L'obertura, aquests últims anys, d'un establiment hoteler i de restauració i, d'altra banda, la rehabilitació d'algunes cases com a segona residència han activitat el sector turístic.

Un dels millors records que us podeu endur d'Estamariu són els seus embotits. Elaborats artesanalment amb carn de porcs criats al mateix municipi, n'hi ha de diverses varietats: bulls, llonganisses, fuets, botifarres... (ftes, fotos, mas info ver links)

 

foto de alb Totxo

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua