LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Estaon

Pueblo

Estaon

Municipio

Vall de Cardos / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

24

 

Ayuntamiento: Ribera de Cardós

Dirección

Cami Comunidor, S/N

Código postal

25570

Teléfono

973623122

Fax

973623122

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Estaon

Web de Interés

Vall de Cardós

E-mail municipio

ajuntament@vallcardos.ddl.net
 

foto de Carlos FenollosaEstaon és un petit poble de muntanya

Estaon és un petit poble de muntanya d'una quarantena de cases en mig d'una vall d'alçada, testimoni de part de l'activitat de l'Alt Pallars al pirineu català. L'antic terme incloïa els pobles d'Ainet de Cardós, Anàs, Bonestarre i Lladrós. Les cases s'agrupen al voltant de la primitiva església parroquial .

Llocs d'interès:

Església de Santa Eulàlia d'Estaon
Refugi d'Estaon
Església de Sant Jaume

L'església romànica està datada de finals del segle XI o principis del XII, era d'una sola nau i un absis semicircular amb arc prebisterial. Una part inferior dels murs sud i oest estan tallats a la roca on s'assenta l'església. Les pintures murals que la decoraven, van ser traslladades a diferents museus. Al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona, estan les més completes, pertanyents a l'absis, representen el Pantocràtor dintre d'una màndorla, envoltat pel tetramorf, dos arcàngels, un serafí i un querubí.

Malgrat que ara mateix té una escassa població permanent, hi trobem encara l'estructura urbana tradicional, plaça i carrer major, església, grans cases pairals, corrals, coberts, cóms, fonts.... que denoten la seva economia basada en l'agricultura i ramaderia de muntanya.

fotoRefugi d'EstaonEl refugi és un edifici de tres plantes situat a la part central del poble al carrer Major, de construcció típica de muntanya, façana de pedra i teulada de llosa. Va ser construït el segle XVII, i era l'antiga escola del poble que donava servei també a Bonestarre i Anàs. Amb el despoblament dels pobles de l'entorn, l'escola es deixà d'utilitzar traslladant-la a Ribera de Cardós. Recentment l'ajuntament de les Valls, l'ha rehabilitat i transformat en un confortable refugi d'etapa, en la travessa dels Pirineus.Refugi d'Estaon
Vall de Cardós
Pallars Sobirà
Catalunya
Tel 973 083 990
(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua