LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Estaras

Pueblo

Estaràs

Municipio

Estaràs / Comarca: Segarra

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

177

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

25214

Teléfono

973 556 388

Fax

973 556 388

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Estaras

Web de Interés

Informacio i dades d´Estaràs

E-mail municipio

ajuntament@estaras.ddl.net
 

A la comarca de la Segarra, el municipi d'Estaràs està situat entre els plans de Sant Guim de Freixenet al sud i els de Sant Ramon al nord. Estaràs es troba a 6 km de San Ramon, a 6'5 km de Sant Guim de Freixenet i a 13 km de Cervera.

foto de Isaac Feliu
Sant Julià d'EstaràsL'actual terme municipal és format per un mosaic de petites entitats d'història i tradició diferents, bé que agrupades al principi del segle XIX sota el nom d'una d'aquestes entitats, la d'Estaràs, que no fou mai, ni de bon tros, la més important. Els nuclis de població són Estaràs, el cap municipal, els pobles de Ferran, Gàver, Vergós Guerrejat, el llogaret d'Alta-riba i la caseria de Malacara.

El poble és format per un carrer principal i uns quants carrerons, i que s'estén per la costa sota l'església i la casa senyorial. Aquesta, propietat segles enrere dels Vilallonga, és un edifici amb grans finestrals que deixen endevinar-ne l'origen gòtic, bé que foren retocats posteriorment. L'església parroquial de Sant Julià d'Estaràs és uns quants passos fora del poble, vers llevant. Sobre les parets romàniques es feren alguns eixamples: s'hi alça una espadanya lateral i la portalada fou renovada a l'època medieval amb grans dovelles. Entre les sepultures n'hi ha una dels Vilallonga, amb els seus emblemes heràldics.

La Ruta de les Dues Valls és un circuit intermunicipal que passa pels termes de Sant Guim de Freixenet, Estaràs i de les Oluges.

Al territori hi ha fauna i flora pròpia tals com la guineu, el xut, el teixó, o bé el timó, l’alzina, el boix i el margalló entre altres.

Enmig del paisatge podem trobar-hi diferents elements de patrimoni popular com són fonts, cabanes de volta o de marge, les parets de marge i molins entre altres que ressalten les construccions agrícoles tradicionals. Arreu del territori d’Estaràs hi ha diferents fonts, moltes d’elles formen part de l’arquitectura popular del terme (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua