LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Fígols i Alinyà

Pueblo

Figols i Alinyà

Figols D´Organya es el nom amb el qual també és conegut el poble de Fígols i Alinyà

Municipio

Figols i Alinyà / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

284

 

Ayuntamiento

Dirección

Església, s/n

Código postal

25794

Teléfono

973383100

Fax

973383611

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ajuntament Fígols i Alinyà

Web de Interés

Informacio de Figols i Alinya

E-mail municipio

ajuntament@figolsalinya.ddl.net
 

Foto de Delfi

La nova entitat municipal rebé oficialment el nom de Fígols i Alinyà

El terme municipal de Fígols i Alinyà, de 102,24 km², és a l'esquerra del Segre, al límit amb el Solsonès. Hi ha un petit sector del municipi que es troba a la dreta del riu. El terme tradicional de Fígols d'Organyà tenia una extensió de 39,75 km², i el 1972 li fou annexat el d'Alinyà, que ocupava una superfície de 62,49 km². La nova entitat municipal rebé oficialment el nom de Fígols i Alinyà.

El poble de Fígols d'Organyà és situat a l'esquerra del Segre. En un extrem hi ha l'església, enllaçada amb el poble pel vell camí de la Sèquia. El nucli s'ordena a banda i banda del Carrer Major. Hi ha també la Plaça Major, la del Roser, el carrer del Roser, el de la Vall i el de les Eres. En surten diversos camins, el del Pont d'Espia, el de la vall de Fígols o d'Alinyà i el d'Organyà. L'antiga capella del Roser ha desaparegut

Entre els monuments romànics que es conserven al municipi cal destacar les esglésies de Sant Víctor de Fígols, Sant Esteve d'Alinyà i Sant Romà de Perles, a més de la capella de Santa Pelaia, prop de Perles. També contenen elements romànics Sant Marc i Santa Eulàlia de Canelles, Sant Bernabé de l'Alzina i Sant Andreu de Tresponts. És igualment romànica la capella de Sant Pere, prop de Canelles, tot i que no es pot visitar perquè és de propietat privada

Foto Ardet: San Victor de Figols

ntre els monuments romànics que es conserven al municipi cal destacar les esglésies de Sant Víctor de Fígols

Els Pontarrons: A l'extrem nord-occidental del terme, vora el pont dit de la Torre i a la dreta del Segre, trobem els Pontarrons, un seguit de ponts medievals que formaven part de l'antic camí d'Organyà a la Seu d'Urgell. Foren construïts entre el 1026 i el 1054 per iniciativa del bisbe Sant Ermengol per salvar les profundes escletxes de la roca. Els ponts són d'arc de mig punt, que arrenca directament des de la base.

El municipi de Fígols i Alinyà comprèn, a més del poble de Fígols d'Organyà, cap del municipi, els pobles d'Alinyà, l'Alzina d'Alinyà, Canelles de Segre i Perles, els veïnats de Caferna, la Vall Baixa, la Vall del Mig i Voloriu, les caseries i llogarets de Forn, Llobera, l'Obac, Romanius i les Sorts i el despoblat de Voltrera. A la dreta del Segre comprèn l'antic terme del monestir de Tresponts (el cenobi era situat a l'esquerra del Segre i a la dreta del riu de Lavansa, avui just dins el terme del Pla de Sant Tirs), delimitat a llevant, arran del riu, per l'antic camí de la Reula (hi passaven traginers riu amunt vers el mas de la Reula).

A Fígols hom fa la festa major petita per Sant Sebastià (20 de gener), se celebra el Carnaval i la festivitat de Sant Víctor (14 de maig) i la festa major s'escau el primer diumenge de setembre. Fundació Territori i Paisatge, propietària de la muntanya de gran part de la muntanya d’Alinyà, ha senyalitzat unes rutes de passejeda i observació de la natura que faciliten el coneixement d’espècies de la zona (ftes, fotos, mas info ver links)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua