LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Figuerola D´Orcau

Pueblo

Figuerola d´Orcau

Municipio

Isona i Conca Dellà / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

192

 

Ayuntamiento: Isona

Dirección

Plaça Bisbe Badia, 1

Código postal

25650

Teléfono

973664008

Fax

973664228

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Informacio turistica cultural i fotos del poble de Figuerola D´Orcau

Web de Interés

Dades de Figuerola d´Orcau

E-mail municipio

ajuntament@isona.cat
 

 Santa Maria de Figuerola d'Orcau


 

La vila de Figuerola d'Orcau (552 m) és aturonada, prop de la carretera de Ponts a Tremp. Comprèn tres ravals, el raval del Comte, que fou de la senyoria del comte de Pallars, el de Faidella i el Raval de Ferrer.

Hi ha una llegenda que explica el nom del poble; és recollida per Joan Lluís, i explica el fet següent: una vegada hi havia un pagès que s'havia trobat que dins de les seves terres havia nascut una petita figuera borda. Com que no feia figues, resolgué arrencar-la, dient la frase "A fora ganduls de casa meva! Com que no dónes figues, una altra figuerola fruitarà". En el lloc de la figuera borda, s'hi féu una casa, a la qual s'afegí una segona, després una tercera... fins a formar tot un poble, que prengué el nom de la figuerola arrencada.

L'església parroquial, que centra la caseria, és dedicada a Santa Maria. D'un romànic tardà, té un absis semicircular i un portal de mig punt amb arquivoltes adovellades i un guardapols motllurat. Esta coronada per un campanar d'espadanya de sis ulls en tres nivells diferents. Dins el nucli de població, a la Casa Rocabruna hi ha restes de la capella de Sant Salvador. Avui encara es conserven restes de mur del segle XIII que formà el recinte fortificat de la vila. Fora del nucli clos, al nord-est, es dreça el santuari de la Mare de Déu del Prat, actualment ja englobat pel mateix creixement dels ravals del poble.També fora del nucli clos hi ha l'abundosa font monumental, obra del segle XVII, probablement

De base agrària i ramadera, els conreus tradicionals són gramínies (blat, ordi, civada, sègol...), oli, verdures per al consum propi, pastures i, antigament, un vi de molt bona qualitat.A Figuerola d'Orcau hi ha un sol establiment d'hostaleria: la casa rural anomenada Casa Blanc. Com a restaurants, en trobem un: La Barbacoa. També hi ha un bar, El Racó de la Font. (ftes, fotos, mas info ver links)

foto de Gustau Erill

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua