LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Gosol

Pueblo

Gossol

Municipio

Gossol / Comarca: Berguedà

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

219

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, nº1

Código postal

25716

Teléfono

973 37 00 55

Fax

973 37 01 55

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Gosol

Web de Interés

Gósol del Berguedà i la província de Lleida

E-mail municipio

ajuntament@gosol.ddl.net
 

Gósol és una vila i municipi de la comarca del Berguedà però pertanyent a la província de Lleida i al partit judicial de la Seu d'Urgell. Pertany al Parc Natural del Cadí-Moixeró i està situat a la banda oest del Pedraforca. A part el poble de Gósol, el cap municipal, aquest terme inclou el llogaret de Sorribes, també anomenat Sorribes de Gósol, i els antics llogarets de Bonner, Moripol i Vilacireres. Picasso va passar un estiu al poble (1906),hi pintà quadres com La dona dels pans, Jove gosolà amb barretinai Natura morta amb porró, entre d'altres

El poble de Gósol no sempre ha estat a la ubicació actual ja que fa temps estava situat al turó on hi ha les actuals ruïnes del castell de Gósol, del segle XI i inclòs dins la ruta del camí dels bons homes. És situat a 1 423 m d'altitud i és, per tant, un dels caps de municipi més elevats de Catalunya. És situat en una vall coberta de prats i conreus i voltada arreu d'altes muntanyes. Algunes cases del poble s'enfilen cap a un turó on hi ha les ruïnes de l'antiga església del castell, que n'havia estat parròquia.

El municipi de Góssol

foto de Pere Lopes

Entre els edificis més notables de Gósol hi ha l'església parroquial actual, dedicada a l'Assumpció de la Mare de Déu i consagrada l'any 1892, i on des del 1984 hi ha una reproducció de la talla romànica de Santa Maria del castell de Gósol, obra de l'escultor Joan Adell

D´Interés:

-Pedraforca
-El Castell
-Torrentsenta
-Fonterrers
-Molí
-Cap de la creu

Gósol celebra la festa major el 15 d'agost, festa de l'Assumpció de la Mare de Déu, patrona de l'església parroquial, durant la qual es balla el ball de les coces. El Ball de les Coces és, sens dubte, lexponent folklòric més important de Gósol, ja que encara perdura avui. Es balla únicament el dia de la festa major, el 15 d'agost, i el diumenge següent. Actualment el ballen vuit parelles de nois i noies; en contraposició trobem que uns vint anys enrere només era ballat per homes.

La seva activitat econòmica bàsica és la ramaderia de vaques de carn, complementada amb el turisme. El poble té una gran oferta de cases de segona residència.(ftes, fotos, mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua