LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Granyena De Segarra

Pueblo

Granyena de Segarra

Municipio

Granyena de Segarra / Comarca: Segarra

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

138

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ St. Pere, 14

Código postal

25217

Teléfono

973530899

Fax

973530899

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Granyena De Segarra

Web de Interés

La vila de Granyena de Segarra

E-mail municipio

ajuntament@granyenasegarra.ddl.net
 

El municpi és situat en l 'extrem occidental de la comarca. Aquí els serrats i les valls de l'alta Segarra es van anivellant, els prats són espaiosos i els tossals són planells de poca elevació, flanquejats de pins i coronats de roures, alzines o rebolls.

La vila de Granyena de Segarra o de Cervera s'alça a 636 m d'altitud, en un tossal coronat per l'antic castell; els portals i altres racons medievals marquen el límit de l'antic clos de la vila, emmurallat, dominat per l'escalinata i el temple parroquial. Des de la fi de l'edat mitjana es començà a construir extramurs, i al segle XVIII es construí la plaça i el carrer de Sant Pere sobre l'antic cementiri (el nom prové de la capella de Sant Pere, feta en un gòtic tardà). Els carrers més antics baixen del castell i de la parròquia; el Carrer Major, en direcció transversal, tanca la població per migdia; la urbanització posterior es dirigí vers llevant. L'església parroquial de Santa Maria de Granyena actual és un gran edifici neoclàssic, un dels més grans i interessants de la Segarra, construït a la fi del segle XVIII; un alterós campanar, vuitavat a la part superior, marca la silueta de la vila.

Forma el municipi la vila de Granyena, únic nucli de població agrupada, un bon nombre de masos esparsos, dels quals només són habitats els propers a la vila, i el santuari del Camí. La festa que tradicionalment se celebra a l'ermita de la Mare de Déu del Camí, el dijous després del 8 de setembre, s'anomena del Capítol i suposa la pervivència dels capítols que una confraria medieval feia en aquesta ermita; la festa major se celebra el dissabte i diumenge següents. El 25 de març se celebra la festa de la Mare de Déu de Març a l'ermita del Camí.(ftes, fotos, mas info ver links)

foto de Isaac Feliu

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua