LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Isavarre

Pueblo

Isavarre

Municipio

Alt Aneu / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

24

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. del Port de la Bonaigua, 9

Código postal

25587

Teléfono

973626038

Fax

973626341

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Isavarre

Web de Interés

Ajuntament de l´Alt Àneu

E-mail municipio

ajuntament@altaneu.ddl.net
 

Sant Llorenç d´Isavarre

 

Isavarre és un poble que forma part del municipi d'Alt Àneu (Pallars Sobirà). Es troba situat a uns 1.124 m d'altitud i a l'esquerra de la Noguera Pallaresa.La vinculació del poble al monestir de gerri és força clara a partir del segle XIII. Segons documents d'època medieval, no solament el llogarret d'Isavarre, sinó també Borén i Alós, pagaran censos a Santa Maria.

En els replans de les valls, el visitant trobarà que els pobles, mantenen una arquitectura tradicional pirinenca. A Isavarre entre el conjunt de cases, algunes de les quals són força interessants destaca l'església parroquial de Sant Llorenç. És una construcció del segle XII, força modificada, que conserva una portalada esculturada amb arquivoltes. Les pintures de l'absis (fragmentàries) són actualment al Museu Diocesà d'Urgell.A l'antic camí a Sorpe hi ha restes d'un pont medieval

La localitat celebrava una de les festes votives més singulars del territori. Per Sant Antoni la gent de la contrada s'aplegava a Isavarre amb la corresponent càrrega de galtes i peus de porc. Un cop realitzada la recollida i recompte, s'iniciava la sorprenent subhasta. Hom podia pujar la quantiat mentre l'espelma es mantenia encesa. A punt d'acabar-se el ble, és quan es produïa el màxim allau d'intercanvis. El darrer badall de la candela tancava la sessió.(ftes, fotos, mas info ver links)

foto de Ainhoa

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua