LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Isona i Conca Dellà

Pueblo

Isona i Conca Dellà

Municipio

Isona i Conca Dellà / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

1163

 

Ayuntamiento: Isona

Dirección

Plaça Bisbe Badia, 1

Código postal

25650

Teléfono

973664008

Fax

973664228

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Isona i Conca Dellà

Web de Interés

Isona i Conca Dellà informacio i fotografies

E-mail municipio

ajuntament@isona.cat
 

Isona i Conca Dellà és un municipi de la comarca del Pallars Jussà, amb capital a Isona. Tal i com és ara, és fruit de l'agrupació, el 1970, dels antics municipis de Benavent de Tremp, Conques, Figuerola d'Orcau, Isona, Orcau i Sant Romà d'Abella. El principal curs d'aigua que travessa el terme, en direcció S-NW, és el riu de Conques, el qual, en bona part del seu recorregut, forma el límit natural del municipi amb el de Gavet de la Conca.

ajuntament d´Isona i Conca Dellà foto de Gustau Erill  

L'actual municipi es pot dividir en tants sectors com antics municipis l'integren. D'altra banda, la característica dispersió de poblament fa que el nombre de petits nuclis i llogarets que conformen el municipi sigui prou destacat. Les terres del municipi comprenen, a més de la vila d'Isona, cap de l'actual terme, els pobles de Basturs, Benavent de la Conca, Biscarri, Covet, Llordà, Orcau i Sant Romà d'Abella, la caseria dels Masos de Sant Martí, les viles de Conques i Figuerola d'Orcau, l'enclavament de Montadó, el llogaret de Siall i els despoblats de Galliner, Montesquiu i el Pui de l'Anell.

Isona, És una vila existent des de temps molt antics: ho testimonien les troballes d'importants restes romanes, atès que en aquella època tenia ja la categoria de municipium, i es tractava del situat més al nord i ponent de la xarxa de ciutats romanes a l'entorn de Tarraco. També s'hi han trobat monedes ibèriques, i diverses excavacions han anat destapant el remot origen de la vila.

Antigament, la població fou emmurallada, com ho demostren encara algunes torres i un antic portal, situat a la plaça que Madoz anomenava Vella, el 1847, i que avui es diu del Portal. Aleshores, la plaça del Raval era situada en un extrem de la vila, i l'edifici que fou del capítol d'Urgell s'usava com a presó. Avui altres places i carrers del nucli urbà són la plaça del Bisbe Badia, on hi ha la casa de la vila del nou municipi, la plaça de la Font, el carrer de la Rambla, l'avinguda de Lleida, el carrer del Nord i el de les Eres. La nova església parroquial de Santa Maria s'inspira en el gòtic català. D'una nau, és coberta amb teulat a dos vessants sostinguts per arcs ogivals molt apuntats. La façana, de línia senzilla, té un portal apuntat amb arquivoltes i a sobre un ull de bou rodó.

plano d´Isona i Conca Dellà

L'abril de l'any 1.995 es va obrir al públic el Museu de la Conca Dellà que ofereix la possibilitat de descobrir un nou territori, que temps enrere va ser ocupat per la cultura romana, i molt abans, habitat pels últims dinosaures que van trepitjar la Terra. Des d'aquest centre museístic s'ofereix la possibilitat de realitzar diferents itineraris per la zona per tal de conèixer-la més a fons. Així doncs, es poden veure jaciments de petjades i ous de dinosaures, vestigis de la ciutat romana d'Aeso, algunes de les esglésies i castells que ens han perdurat fins avui i tot el magnífic patrimoni natural que ens envolta.

En el terme d'Isona i Conca Dellà, els serveis turístics no abunden pas gaire. Per a poder-s'hi hostatjar, compta només amb tres cases rurals: una a Biscarri (Cal Ros), una a Conques (Ca l'Estudiant) i una a Figuerola d'Orcau (Casa Blanc).

Com a restaurants, en trobem tres: dos a Isona (La Rosta i Miami) i un a Figuerola d'Orcau (La Barbacoa). I de bars, que eventualment poden fer dinars de menú, poc més: un a Figuerola d'Orcau (El Racó de la Font) i quatre a Isona (Cafè Modern, Edelweis, Miami i El Racó). Precisament aquest últim bar, el Racó, està allotjat als baixos d'una casa espectacular de pedra, just darrera de l'església i molt a prop del Museu. A més, és l'únic local amb terrassa d'estiu. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua