LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Ivorra

Pueblo

Ivorra

Municipio

Ivorra / Comarca: Segarra

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

136

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Major, 1

Código postal

25216

Teléfono

973 524 036

Fax

973 524 399

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ivorra

Web de Interés

Dades i fotos d´Ivorra

E-mail municipio

ajuntament@ivorra.ddl.net
 

El municipi d´Ivorra

foto de Jrperise

El municipi d´Ivorra no té cap agregat; a més del poble, emplaçat en un tossalet, només hi ha unes quantes masies disperses per la vall d'Ivorra o pels altiplans del terme. Ivorraés un topònim d'origen pre-romà, que apareix documentat per primer cop el 1031.

Se'n conserva encara la trama urbana dels segles XI i XII a ponent del castell, emplaçat en el punt més alt de la vila. Les cases es disposaven a l'interior d'una muralla de planta circular, de la qual en queden vestigis i, sobretot, el portal principal adovellat. L'ùnica resta visisble de l'antic castell, bastit vers l'any 1000, és la torre mesta, coneguda com la torre d'Ivorra, que destaca pels seus 20 m d'alçada. Sota la plaça major del poble cal destacar l'existència de l'antiga cisterna de la vila, construïda segurament a finals del segle XIII.

L'església parroquial de Sant Cugat d'Ivorra va ser construïda a la fi del segle XVIII (fou començada el 1780 i consagrada pel bisbe Lassala el 1782) fora del clos murallat; d'estil neoclàssic, és de pedra picada i té una noble façana amb portal entre columnes.

l'església de Santa Maria d'Ivorra o del Sant Dubte

foto de Jordi Chueca

Al fons de la vall, a ponent del poble, hi ha l'església de Santa Maria d'Ivorra o del Sant Dubte. Aquesta església va substituir la primitiva del segle X on es produí, l'any 1010, el fet miraculós que s'anomena el Sant Dubte. És una edificació del segle XVII, d'estil barroc, que alberga una espaiosa església i l'antiga hospederia per acollir els pelegrins que hi acudien a venerar les relíquies. La imatge del Crist del Sant Dubte, es una escultura de 2,60 m. feta en ferro, d'estil contemporani.

El poble té una pista polisportiva. La festa major se celebra el dia 15 d'agost; el 17 de gener es fa la festa de Sant Antoni Abat i el 15 de maig s'escau la festivitat de Sant Isidre. El 2 de febrer, per la Candelera, se celebra la festa major d'hivern.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua