LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Juneda

Pueblo

Juneda

Municipio

Juneda / Comarca: Las Garrigas / Garrigues

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

3417

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Major, 13

Código postal

25430

Teléfono

973150014

Fax

973151054

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Juneda

Web de Interés

Informacio turistica i cultural del poble de Juneda

E-mail municipio

alcalde@juneda.cat
 

La vila de Juneda, el carrer major

La vila de Juneda es troba situada al nord de la comarca de Les Garrigues i limita amb les comarques del Segrià i del Pla d'Urgell.Limita amb els termes garriguencs de Puiggròs (E), les Borges Blanques (SE), Cervià de les Garrigues (S), Castelldans (SW i W), un enclavat (el Masroig) de les Borges Blanques (W), amb el segrianenc de Puigverd de Lleida (NW) i amb Torregrossa (N), que pertany al Pla d'Urgell. Té un enclavament (l'Infern) entre els termes de Puiggròs i Torregrossa, de les Garrigues i el Pla d'Urgell respectivament.

El terme municipal comprèn la vila de Juneda, cap del municipi i centre d'una antiga baronia, els antics veïnats de l'Aranyó (sovint pronunciat Arinyó) i de Miravall —avui reduïts tots dos a una masia— i algunes antigues quadres o termes com Vinferri, el Vaquer, Bertran, el Canyís, Pinell, la Manresana i el despoblat de Jovals.

El nucli antic conserva la configuració de l'antiga vila closa (el carrer de Sant Joan marca el pas de ronda de les antigues muralles), amb carrers estrets i alguns casals de pedra, i l'eixample modern segueix una pauta de tipus quadriculat des de la via del ferrocarril. Al peu de la vila closa es troba la plaça on hi ha edificada l’Església Parroquial dedicada a la Transfiguració del Senyor, d’estil barroc tardà amb un magnífic campanar vuitavat.

A la plaça de l’Església s’hi troben també cases antigues, algunes recentment restaurades, com la casa Bragós (l’última que conserva l’antic traçat porxat de la plaça) i la casa Freixes, del segle XVIII; també trobem cal Sec de l’Albi, al carrer del Forn, i cal Saprià, un magnífic exemple de casa palau neoclàsic amb esgrafiats, datada el 1798; al xamfrà amb el carrer Major connectant amb l’eixample de la vila (l’antic Raval), que conserva un traçat del carrer porxat d’estil popular, hi ha cases del segle XVI (cal Fusteret), del XVII (ca la Sabatera, cal Cabeça, cal Tomaset), del XVIII (cal Saprià, la Rectoria) i del XIX (cal Metge, l’Ajuntament o cal Barber).

Juneda és una vila eminentment agrícola i ramadera. Hi ha un ampli sector d'indústries agroalimentàries vinculades a l'activitat de transformació i comercialització dels productes agrícoles. La ramaderia del porcí és una important font d'ingressos i amb ella cal relacionar les dues plantes de tractaments de purins. També cal destacar l'avicultura, especialment la cria de guatlles, l'elaboració artesana i industrial del tabac, el cultiu del bolets en hivernacles, els serveis i un incipient sector del comerç i la indústria com a altres àmbits de l'activitat laboral i econòmica de la vila.

Parc de la Banqueta de JunedaUn menjar típic de la vila és la Cassola de tros de Juneda: es poden diferenciar dos tipus de Cassola de tros segons els productes de temporada, la d'hivern i la d'estiu. La d'hivern és amb espinacs i patates i la d'estiu és més ensamfainada, amb ceba, pebrot i albergínia, encara que la majoria de cassolaires fan una recepta mixta. Cal recordar que la Cassola de tros de Juneda només s'elabora amb carn de porc i sobretot utilitzant una cassola de fang, el tres peus i la llenya.

La festa major de Juneda, en honor de Sant Ramon Nonat, és el darrer cap de setmana d'agost. Se celebra amb un esmorzar popular a la plaça Poeta Jacint Rosinach, un correfoc i l'anomenat patimoll(remullada pels carrers de la població a base de l'aigua que la gent tira des dels balcons).

Un lloc ideal per passejar, fer esport, anar amb bicicleta, reposar sota l’ombra o buscar la tranquil•litat, és l'extens Parc de la Banqueta de la sèquia Quarta del Canal d'Urgell, que des dels Nou Salts fins al Racó del Marca ens ofereix 8 km d'itinerari sota l'ombra i l'aixopluc de grans arbres autòctons amb vells racons de salts i meandres, degudament senyalitzats, i amb bancs per reposar-hi. (ftes, fotos, mas info ver links) las fotos son de Kit-arras

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua