LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

La Granja D´Escarp

Pueblo

La Granja D´Escarp

Municipio

La Granja D´Escarp / Comarca: Segria

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

984

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça major 2

Código postal

25185

Teléfono

973 782198

Fax

973 782012

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Granja D´Escarp

Web de Interés

Informacio i cultura de La Granja d'Escarp

E-mail municipio

ajuntament@granjaescarp.ddl.net
 

El municipi de La Granja d'Escarp esta situat al Sud-oest de la comarca del Segria.La Granja d'Escarp és l'únic nucli de població agrupada del terme, el qual comprèn també la caseria despoblada de les Mines de la Vallfera. El nom de la Granja d'Escarp —que hom ha interpretat com una almúnia sarraïna— prové molt probablement d'una explotació agrícola dels monjos (en l'orde cistercenc les explotacions agrícoles, on treballaven els monjos dits conversos, rebien el nom de granges).

la Granja d'Escarp

foto de Frances Ojeda

El poble es troba a 78 m. d'altitud, en un meandre del Segre. El nucli antic es dominat per l'anomenada Punta del Calvari, on hi ha les ruines d'una fortalesa antiga i restes de ceramica de tipus roma, aràbic i tambe medieval.El casc antic de la poblacio és de cases que com a molt tenen dos pisos, però cap a les parts noves s'hi ha construït blocs de pisos.

destaquen l'església de Sant Jaume, del segle XVIII, amb una façana de línies neoclàssiques; l'Ermita de Sant Jaume; i el Monestir d'Escarp,a l'actual municipi de Massalcoreig, fundat el 1213 per monjos cistercens.

Al abric del barranc de Sant Jaume i del barranc de Canà es troben dos grups de pintures declarades Bé Cultural d'Interes Nacional-Zona Arqueològica i Patrimoni Mundial UNESCO

La festa major d'aquest poble se celebra per Sant Jaume, el 25 de juliol. Des del 1988 s'ha afegit als actes de la festa major una antiga tradició: a primera hora de la tarda algunes dones del poble van a la sèquia, omplen els càntirs, se'ls posen al cap i fan un recorregut pels carrers; un cop a la plaça de la Creu es fa un berenar col·lectiu. El 20 de gener és la festa major d'hivern, que dura tres dies. Es fa una processó en honor de Sant Sebastià.

La principal activitat agricola es la fruita (pressec,nectarina,peres,cireres,albercoc). D´interes paisagistic, L´Aiguabarreig: la confluència dels rius Segre, Cinca i Ebre, rep el nom propi d'Aiguabarreig. Es tracta de la més gran unió fluvial i probablement la de més interès biològic d'Espanya(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua