LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

La Guingueta d'Aneu

Pueblo

La Guingueta d´Aneu

Municipio

Guingueta d´Aneu / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

372

 

Ayuntamiento

Dirección

Ctra. s/n

Código postal

25597

Teléfono

97362606

Fax

973626711

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Guingueta d'Aneu

Web de Interés

El municipi de la Guingueta d'Àneu i els seus pobles

E-mail municipio

ajuntament@guingueta.ddl.net
 

El municipi de la Guingueta d'Àneu, de 107,96 km², es formà el 1971 amb la fusió dels termes d'Unarre (51,72 km²) i Escaló (34,21 km²) amb el de Jou (22,03 km²).El terme comprèn, a més del poble de la Guingueta d'Àneu, cap administratiu, els pobles de Jou, Dorve, Unarre, Cerbi, Gavàs, Escalarre, Escaló, Escart i Estaron; els llogarets de Berrós Jussà, Burgo, Llavorre i Aurós, i la caseria de Berrós Sobirà.

Sorgí al voltant d'un antic hostal, que li donà el nom, i forma una petita caseria residencial i hotelera, a més de disposar de dos càmpings. Hi ha una moderna capella dedicada a la Immaculada i la casa del comú. El poble té una pista polisportiva. L'ajuntament disposa d'una sala on es fan exposicions. Pel que fa al folklore, la festa major s'escau el segon diumenge de juliol.

pintura mural  de Santa Maria d'Àneu

Monestir de Santa Maria d'Àneu: Aquest establiment està molt mal documentat i fins i tot hom dubta de la seva existència com a cenobi. Hom troba esmentada una església dedicada a santa Deodata que podria ser la d'un monestir visigòtic que posteriorment va esdevenir simple església.L'absis restant té dobles arcuacions entre bandes llombardes, la volta és apuntada i la façana, refeta modernament, té un petit campanar d'espadanya.

Tenen una especial importància dins el romànic les restes de la pintura mural que decorava el presbiteri de Santa Maria d'Àneu, avui al Museu d'Art de Catalunya: riques en policromia, el tema central és el de l'Epifania i l'Adoració dels Reis (molt malmesos), però es conserven en bon estat els famosos àngels o serafins de la part baixa, amb sis ales plenes d'ulls (símbol de la vigilància) i envoltats per les lletres (repetides tres vegades) del Sanctus, amb tenalles a les mans amb carbons cremant (escena de la purificació de la boca del profeta Isaïes), i rodes enceses més avall.

Actualment totes les terres de conreu són dedicades a la producció de pastures intensives de dall i a les extensives. El bestiar boví i l'oví són els més destacats en la producció del sector ramader. Hi ha una extensa superfície de bosc, de roures i sobretot de pins, repartida per diferents contrades del municipi: Bosc Negre d'Escart, el bosc de Santa Bàrbara d'Escaló, bosc de Comasany de Berrós, Mongetó, Canals i Costalada a Dorve, i els de Jou i Roca Gran a Burgo.(ftes, fotos, mas info ver links) foto de *clairity*

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua