LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

L´Albi

Pueblo

L´Albi

Municipio

L´Albi / Comarca: Las Garrigas / Garrigues

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

836

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Abeurador, 1

Código postal

25450

Teléfono

973 17 50 04

Fax

973 17 58 58

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

L´Albi

Web de Interés

Informacio i cultura de L´Albi

E-mail municipio

consell@garrigues.cat
 

L'Albi és una vila i municipi de la comarca de les Garrigues.La vila és situada al peu de les restes del castell d'origen medieval (s. XII). Fou engrandit i reformat a finals del segle XV. Convertit en palau renaixentista, ocupa un turó dels afores del poble. Al nucli residencial, es pot veure un portal de mig punt amb arc rebaixat, cobert per una volta de motllures encreuades simples, en la clau de la qual figuren diversos escuts, un d'aquests amb un lleó rampant i un altre en forma de llosange.

El monument més notable de la vila és l'església parroquial de Santa Maria, de façana barroca, campanar de dos cossos i l'interior d'una nau. Integrat al nucli urbà hi ha el santuari dels Sants Metges Cosme i Damià, patrons de la vila, també obra del segle XVIII, a la qual s'accedeix per una escalinata, i té un porxo davant la façana; s'hi guarden unes pintures procedents del castell baronial.

el terme municipal de l'Albi

foto de Tabalot

Al nucli antic de la població s'hi conserven la plaça i el carrer Major, amb els porxos i les cases de pedra i el Call, antic barri jueu, al qual s'accedeix des del carrer Major a través d'un arc gòtic (s. XIV). També la vila conserva notables edificis com l'Ajuntament, la cooperativa del camp (obra de Cèsar Martinell), l'arc rodó del carrer del Forn i vestigis de l'antiga muralla. Són molt abundants dins del terme municipal les cabanes de volta, originàries del segle XVIII.

Els testimonis més importants de la primera presència humana en aquest terme corresponen als conjunts amb art rupestre anomenats "Vall de la Coma" i la Balma dels Punts Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

La festa major se celebra el 26 de setembre en honor dels Sants Metges Cosme i Damià, i és tradicional que es faci una novena de pregàries a l'ermita dels sants i una processó per la seva diada. El primer cap de setmana d'agost és tradicional anar a la Cova, que és com a l'Albi s'anomena l'ermita dedicada a la Mare de Déu de la Cova, a uns 4 km de la població, a tocar del riu de Set.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua