LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

La Pobla De Cervoles

Pueblo

La Pobla de Cervoles

Municipio

La Pobla de Cervoles / Comarca: Las Garrigas / Garrigues

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

257

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Plaça de Sant Miquel, 9

Código postal

25471

Teléfono

973175152

Fax

973 050 218

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Pobla De Cervoles

Web de Interés

Informacio i dades de La Pobla de Cérvoles

E-mail municipio

ajuntament@poblacervoles.cat
 

El terme municipal de la Pobla de Cérvoles, de 62,44 km² d'extensió, es troba al sector sud-oriental de la comarca, al límit amb el Priorat i la Conca de Barberà, a la part més alta i accidentada de la plataforma garriguenca, als vessants septentrionals de la serra de la Llena. Limita amb els termes garriguencs del Vilosell i l'Albi a l'E i NE, Cervià de les Garrigues al N i NW, Juncosa a l'W, i amb el d'Ulldemolins al SW i S del Priorat i Vilanova de Prades al SE, de la Conca de Barberà.

El celler de Mas Blanch i Jové a La Pobla De Cervoles foto de Laureà

La Pobla de Cèrvoles te un gran interès turístic gràcies a la bellesa del seu paratge natural. Situat als peus de les muntanyes de Prades, el poble disposa d´una casa de colònies, una casa rural, un molí d´oli, una antiga esglesia i dos cellers. El celler de Mas Blanch i Jové està integrat en el paisatge i té un gran interès artístic ja que en el seu interior hi ha l´últim gran mural de l´artista Josep Guinovart, que està dedicat al món del vi.

Les construccions de pedra seca són característiques de la zona de Les Garrigues. Al llarg del terme de La Pobla hi podem trobar vàries cabanes de volta i balmes murades en molt bon estat, així com la majoria de marges que separen les diverses finques

El nucli antic, centrat per la Plaça Major i el Carrer Major, conserva carrerons medievals i antics casals. L'església parroquial (segle XVIII), és dedicada a la Mare de Déu de la Junquera, patrona de la població, i a l'interior hi ha les restes de la primitiva església romànica, bastida pels primers pobladors. Al segle XV es construí un nou temple que és part de l'actual, reformat i ampliat al segle XVIII (les obres es començaren l'any 1728 i s'acabaren el 1731). El retaule de l'altar major, obra de Lluís Bonifaci, era una talla en fusta d'estil barroc; la decoració en or i jaspí era obra de Josep Fabregat. La imatge de la Mare de Déu de Junquera fou entronitzada en el seu cambril l'any 1732, el qual fou decorat i pintat pel mestre Josep Julià. Un orgue d'estil barroc, amb la caixa i els muntants de fusta tallada molt decorada, obra de Lluís Bonifaci, hi fou instal·lat el 1750.

Davant l’edifici de l’Ajuntament i l’Ecomuseu hi ha un monument erigit en memòria de Josep Espasa i Anguera (la Pobla de Cérvoles 1840 – Barcelona 1911), fill distingit d’aquest poble i fundador de l’Enciclopèdia Espasa

A uns 200 m de l'última casa de la població hi ha una zona esportiva enjardinada que està equipada amb un camp de futbol, una pista polisportiva, piscines, una pista de tennis, un frontó i una pista a l'aire lliure. La festa major de la Pobla se celebra el diumenge abans de la Mare de Déu d'Agost. Al final del mateix mes i sense data fixa, es fa un dinar col·lectiu a les escoles. Malgrat que la festivitat de la Mare de Déu de la Junquera, patrona de la Pobla, sigui el 8 de setembre, és tradició que la seva diada se celebri els dies 21 i 22 de novembre(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua