LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

La Pobla De Segur

Pueblo

La Pobla de Segur

Municipio

La Pobla de Segur / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

3237

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. Verdaguer, 35

Código postal

25500

Teléfono

973680038

Fax

973681107

Oficina Turismo

973 68 02 57

Web Oficial

La Pobla De Segur

Web de Interés

Informacio i cultura de La Pobla de Segur

E-mail municipio

ajuntament@pobladesegur.org
 

La vila de la Pobla de Segur és el cap del municipi del del mateix nom. Està situada a la part central del seu terme municipal, al nord de l'entreforc de la Noguera Pallaresa i el Flamisell. És un important nucli de comunicacions. Hi passen la carretera C-13 i la N-260, que la connecten amb el cap de comarca i amb els caps de les comarques veïnes. El terme comprèn la vila de la Pobla de Segur, situada a la confluència del Flamicell amb la Noguera Pallaresa, poc abans del pantà de Talarn o de Sant Antoni, els pobles de Sant Joan de Vinyafrescal, Puimanyons i el nucli de Montsor.

La Pobla de Segur és una població mitjana que es beneficia de la seva estratègica situació. Aquesta li permet de ser un petit centre comarcal que fa que actualment tingui serveis de tota mena.  foto de Josep Renalias

Casa Mauri, la pobla segur

El nucli primitiu, en forma de vila closa, és actualment al centre-sud-est del nucli de població, ja que els eixamples moderns han crescut cap al nord i cap a l'oest, principalment. Tanmateix, el primer eixample, ja d'origen medieval, fou el Raval, situat a llevant de la vila closa (carrers del Raval i d'Orà). Al Raval hi hagué la primera església parroquial de la Mare de Déu de la Ribera, actualment desapareguda, i al seu voltant s'estenia el primitiu cementiri pobletà. Actualment és una plaça: la del Fossar Vell.

L'església parroquial de la Mare de Déu de la Ribera, que substituí l'antiga, insuficient, fou projectada a partir del 1768 (per Joan Serena i Lino Torres), s'inicià el 1771 i es beneí el 1783; és un ampli edifici classicitzant, de 41 m de llargada amb tres naus, creuer coronat per cúpula i façana austera amb esvelt campanar adossat a la paret dreta, de torre octagonal

Entre els edificis interessants de la població cal remarcar la Casa Mauri, gran casal modernista bastit al principi del segle actual per Ramon Mauri Arnalot, constructor d'obres. A la façana del molí de la Casa Mauri hi ha una escultura de marbre, de Josep Llimona, que representa Sant Josep

Llocs a visitar:

CASA MAURI (1907)
MOLÍ DE L’OLI DE SANT JOSEP (1905)
SANT CRISTÒFOL DE PUIMANYONS
ERMITA ROMÀNICA DE SANT MIQUEL DEL PUI
PARC MUNICIPAL ALCALDE BOIXAREU
MUSEU DELS RAIERS

El seu mercat setmanal se celebra cada dimecres, festius inclosos. Les festes més emblemàtiques són una festa de germanor el Dilluns de Pasqua en un bosc de ribera, principalment de verns (Alnus glutinosa), pollancres i oms, a la riba de la Noguera Pallaresa molt proper a la vila; la de Sant Miquel, el 8 de maig, on es retorna al Pui de Segur, i la Verge de Ribera, el 18 de juny. En aquesta data també se celebra la fira Promopallars, on s'exposen tota mena d'articles autòctons tant de la vila com dels pobles veïns.

Cada primer diumenge de juliol se celebra la festa tradicional dels Raiers, on tenen el seu repte amb la baixada pel riu Noguera Pallaresa, des de la presa de Llania fins al Pont de Claverol.

La Pobla de Segur és una de les poblacions del Pallars Jussà que compta amb més serveis dedicats al turisme. Pel que fa a l'allotjament, l'oferta és ampla i variada: un càmping (el Collegats, a km. al nord-est de la vila, camí del Congost de Collegats, un hotel (el Solé, al centre de la vila), una fonda (la Facèrcia, també al centre de la Pobla de Segur), i quatre apartaments (Martí, Solé i Parrau, al centre de la vila i Ciutat de Vacances a l'extrem sud-est de la vila, prop de la confluència dels dos rius de la Pobla de Segur).

Pel que fa a restaurants, s'hi troben els anomenats Restaurant-pizzeria la Riba, Solé, els Traginers, el Raier, el Pirineu, el la Font, el Gemma, el Fa uns anys, el Palermo, el Paradís, la Cuineta i setze bars, repartits entre el centre de la vila i la zona de l'estació de ferrocarril, a l'extrem meridional del nucli urbà.

Museu dels Raiers: Centre dedicat a l'estudi i a la difusió dels antics sistemes de transport fluvial de la fusta mitjançant la recuperació i la conservació patrimonial d'aquest ofici desaparegut. A la Pobla de Segur i en els seus entorns hi ha diversos monuments als raiers.

foto de Jambulingfesta dels Raiers, La Pobla de Segur és una de les poblacions del Pallars Jussà

Visites concertades per a grups

Tel.: 679 59 20 78 / 973 68 14 93 (Sr. Miquel Gordó)
Horari de dimarts a dissabte: d'11.30 a 13.30 i de 17.30 a 19.30
diumenges: d'11.30 a 13.30
Tardes de diumenges i dilluns: Tancat.

Preus:
individual: 3 €
grups (+10 pax): 2 €/pax
nens - 10 anys: gratuït.
(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua