LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

La Portella

Pueblo

La Portella

Municipio

La Portella / Comarca: Segria

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

775

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Creu, s/n

Código postal

25134

Teléfono

973 18 61 84

Fax

973 18 66 53

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Portella

Web de Interés

Descripció de La Portella

E-mail municipio

ajuntament@portella.ddl.net
 

El municipi de la Portella, abans pertanyent a la comarca de la Noguera, forma part del Segrià des del desembre del 1989. De 12,45 km² d'extensió, s'estén a la dreta de la Noguera Ribagorçana, al límit amb la comarca de la Noguera.

El municipi comprèn, a més del poble de la Portella, la caseria de Corregó. Algunes partides del terme són el Pla de Ratera, els Clotassos, Vallporcars, Cantaperdius, Escalç i la Moixa.
Sant Pere de la Portella

 Foto de jqmj Elements d'Interès Turístic:

.Despoblat d´Ascals. Hom hi pot trobar restes d´un antic castell.
.Església parroquial de Sant Pere.
.Casal dels Teixidor o Casa Gran. És un bell edifici neoclàssic del segle passat, tot de pedra.
.Caseria de Corregó. Era un antic terme situat entre la Portella i Benavent. S´hi conserva un gran casal, amb contraforts i restes d´una fortificació medieva

El poble, antiga vila closa, és agrupat entorn de l'església parroquial de Sant Pere, molt transformada al segle XVI. L'església és de tot el conjunt l'únic element romànic que es manté juntament amb part del claustre.

Consta d'una nau de grans dimensions, amb coberta de volta de canó de mig punt, amb un absis semicircular un poc més baix i estret que la nau, cobert amb una volta de quart d'esfera.

A l'exterior a la façana oest és on es troba la porta d'entrada, la seva construcció és amb dos arcs de mig punt en degradació. Al mur sud, hi ha una altra porta més estreta que comunica amb el claustre.

Adossat a la part nord, es troba el campanar de planta quadrada, amb una finestra per costat, d'arc de mig punt.

La decoració de l'absis és llombarda, amb arcuacions cegues en grups de quatre entre columnes semicirculars reforçades per mènsules.

El claustre, situat al sud, tenia planta baixa i un pis, ambdós amb porxos amb arcs de mig punt i les dependències monacals amb l'organització típica dels monestirs benedictins (refectori, cuina, dormitoris, vestidor, etc.), tot aquest conjunt està mig en ruïnes.

La festa major té el seu origen en un vot de poble i se celebra per Sant Pere Màrtir (29 d'abril), el patró del poble. La festa major d'hivern, l'anomenada festa de la Collita, és el 22 de setembre. El primer divendres de març és la festa del Sant Crist, en què hom fa un àpat popular —la típica cassola—.(ftes, fotos, mas info ver links)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua