LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

La Seu D´Urgell

Pueblo

La Seu d´Urgell

Municipio

La Seu d´Urgell / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

13063

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça dels Oms, s/n

Código postal

25700

Teléfono

973 350 010

Fax

973 350 165

Oficina Turismo

973353112

Web Oficial

La Seu D´Urgell

Web de Interés

Informacio turistica i cultural del poble de La Seu d'Urgell

E-mail municipio

info@turismeseu.com
 

La Seu d'Urgell panoramica

 foto jmqj

La Seu d'Urgell (antigament Urgell o Ciutat d'Urgell) és una ciutat situada als Pirineus catalans, capital de la comarca de l'Alt Urgell, cap del partit judicial de la Seu d'Urgell, seu del Bisbat d'Urgell i va ser el cap de l'antic Comtat d'Urgell. El terme comprèn, a més, la vila de Castellciutat, el veïnat de les Torres, els ravals del Poble-sec i Sant Pere i la urbanització de Sant Antoni. Comprèn també el petit enclavament de Bell-lloc dins el terme d'Alàs.L'aeroport de la Seu d'Urgell, situat dins els termes del Pla de Sant Tirs i de Montferrer i Castellbò, obert el 1982, actualment no funciona

L'actual bisbe d'Urgell es copríncep d'Andorra amb el president de turno frances. La Seu d’Urgell és un important nus de comunicacions per carretera, amb l’enllaç entre els eixos Pirinenc (N-260) i del Segre (C-14) i la via d’accés a Andorra (N-145), actualment l’única des de territori espanyol.

Llocs d'interès a la Seu: (fotos)

-Santa Maria d'Urgell, catedral de la Seu d'Urgell, a la plaça dels Oms.
-Claustres de la catedral d'Urgell.
-El Museu Diocesà d'Urgell, edifici annex als claustres.
-El Palau Episcopal, al pati de Palau.
-La Biblioteca de Sant Agustí, actual biblioteca municipal on hi havia l'antic convent de Sant Agustí.
-L'Església de Sant Miquel que data de l'any 1035.
-L'església de Santa Immaculada
-L'església de Santa Magdalena, l'església més important des del punt de vista social.
Sagrada Família d'Urgell, també anomenat les Punxes
-Carrer dels Canonges (amb la casa Luna i la casa del Pelegrí)
-Carrer Major (amb les mesures de la bladeria)
-Parc del Valira.Ubicat al costat del riu Valira, aquest parc acull una rèplica del claustre de la Catedral , construït el segle XX i dissenyat per l’escriptor i urbanista Lluís Racionero. Als capitells de les columnes s'hi han esculpit els personatges més rellevants del segle XX.

El Museu Diocesà acull una valuosa col•lecció d’art religiós, procedent de tot el bisbat, entre la qual destaquen:

Pintures murals
Col•lecció de marededéus romàniques
Retaule gòtic d’Abella de la conca, d’en Pere Serra (1364)
Urna de plata de Sant Ermengol, d’en Pere Lleopart (1755)

foto de Gustavo 86 Parc Olímpic del Segre

La Seu d'Urgell juntament amb els municipis de Josa i Tuixén, Lles de Cerdanya i Montferrer i Castellbò van crear l'any 1985 la Mancomunitat per la promoció de l'Esquí Nòrdic.

Parc del Segre o Parc Olímpic del Segre fou construït pels Jocs Olímpics de Barcelona 92 per acollir el piragüisme en la disciplina d'eslàlom i que va convertir la ciutat en subseu olímpica. Està situat vora el riu Segre mitjançant un canal artificial paral·lel de 800 metres i que aquest es bifurca en dos canals d'aigües braves d'un total de 500 metres de llarg

La ciutat compta amb dos parelles de gegants, l'Ab-del-Arram i la Constança que daten de 1943 i representen a un rei moro i una comtesa de Castellbò i l'Ot i la Urgell del 2005 que representen un trobador i una dona de la noblesa i que recuperen el nom dels primers gegants que van existir a la Seu.

A l’Alt Urgell hi ha diverses empreses i instal·lacions que ofereixen la pràctica d’esports relacionats amb la natura. La instal·lació emblemàtica de l’Alt Urgell és el Parc Olímpic del Segre, on es pot fer piragüisme, rafting i hidrospeed. Els esports d’aventura també tenen un lloc a Organyà, on es pot volar en parapent des del Cogulló, i a Bassella, on hi ha un circuit habilitat per a la conducció de vehicles tot terreny. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua