LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

La Torre De Cabdella

Pueblo

La Torre de Cabdella

Municipio

La Torre de Cabdella / Vall Fosca / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

811

 

Ayuntamiento: la Torre de Capdella

Dirección

Únic, S/N

Código postal

25515

Teléfono

973 66 30 01

Fax

973 66 30 01

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Torre De Cabdella

Web de Interés

La Vall Fosca, patronate de turisme

E-mail municipio

comunicacio@vallfosca.net
 

El municipi de la Torre de Capdella està format per 19 pobles: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-rós, Astell, Oveix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-rós, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella i Capdella.

És el centre administratiu de la vall Fosca. La població sorgeix d’entre el serrat dels Cubilars i la roca del Migdia.A menys d'1 km aigua avall del Flamicell, a la riba dreta, hi ha les antigues mines de coure (que vers el 1900 ja no s'explotaven) i la primitiva parròquia de Sant Martí de la Torre, edifici romànic de planta rectangular, d'alçada gran i desproporcionada i petit absis amb arcuacions llombardes i fris en dent de serra.La festa major s'escau el cap de setmana abans de la Mare de Déu d'Agost.

La caseria de la Central de Cabdella

La vall Fosca ofereix un ampli ventall d’activitats per fer tant a l’estiu com a l’hivern: cicloturisme, excursionisme, barranquisme, activitats de neu, caça, pesca, itineraris artístics, visita al museu de la hidroelèctrica, etc.

La zona nord del municipi, que no conté cap nucli de població, ja que està tota més al nord de Cabdella, el poble més septentrional del terme, està plena d'estanys i d'instal·lacions destinades a convertir l'aigua en un element productor d'energia elèctrica.

La gran reserva d’aigua de la vall Fosca, que supera els 50 milions de m3, va permetre que a finals de segle XIX Emili Riu, periodista i polític de Sort, projectés la utilització d’aquest recurs i es construís la central hidroelèctrica de Capdella.

L’espai del Museu de la Central de Capdella permet fer un recorregut des que va sorgir la idea de la central hidroelèctrica fins que es va posar en funcionament el 1914, passant pels canvis econòmics, socials i d’infraestructura que va suposar

El telefèric de Sallente - estany Gento permet d'una manera còmoda accedir a més de 2.000 metres i poder iniciar rutes al Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici.(ftes, fotos, mas info ver links)

foto de Gustau Erill