LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

La Vansa i Fórnols

Pueblo

Lavansa i Fornols

Municipio

La Vansa i Fórnols / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

192

 

Ayuntamiento

Dirección

Sorribes de la Vansa

Código postal

25717

Teléfono

973-370368

Fax

973-370312

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Vansa i Fórnols

Web de Interés

El municipi de Lavansa i Fórnols i els nuclis

E-mail municipio

ajuntament@vansafornols.ddl.net
   

La Vansa i Fórnols a l'Alt Urgell. El port del compte

 foto de Jordi Chueca

La Vansa i Fórnols és un municipi de la comarca de l'Alt Urgell. La capital és el poble de Sorribes de la Vansa. El municipi de Lavansa i Fórnols comprèn, a més del poble de Sorribes, cap del municipi, els pobles de Fórnols, Adraén, Cornellana i Ossera, i les caseries, veïnats o llogarets, alguns ja despoblats, de la Barceloneta, Colldarnat, Montargull de Lavansa, Sant Pere de Lavansa, Sisquer, Banyeres, Padrinàs i Sant Julià de Pera. El 1860 els masos habitats eren la Masia del Coll de Creus, la del Janet, la de Jetdragó, la de la Patraca, la de l'Esteró i la del Sanso.

El riu de Lavansa és l'eix vertebrador del municipi. El riu es forma aigües avall del nucli de Tuixent, on es troba la confluència del riu de Mola i del riu de Josa, i després de travessar l'estret de la Farga, encara al terme de Josa i Tuixén, el riu penetra per llevant al municipi de Lavansa i Fórnols. L'agricultura i la ramaderia havien constituït la principal activitat econòmica del municipi. Encara es mantenen alguns conreus tradicionals, com el de patates, i hi ha petites explotacions de bestiar boví i alguns ramats d'ovelles. Últimament es comencen a introduir els cultius biològics i 'herbes medicinals i aromàtiques, amb uns pocs allotjaments rurals.

El monument romànic més interessant del municipi és l'església de Sant Julià dels Garrics, actualment sense culte i pendent de restauració. D'una sola nau i coberta amb volta de canó, presenta arcuacions lombardes a l'exterior de l'absis i de la façana sud. També són d'origen romànic les esglésies de Sant Pere de la Vansa, Sant Vicenç de Banyeres i Sant Romà de Sisquer, a més de la capella de Sant Jaume prop de Montargull i les ruïnes de Sant Andreu de Cornellana.

la "FIRA DE LA VALL": hi podreu trobar tota mena de productes artesans fets a la Vall i a la comarca. A més, durant la primavera, estiu i tardor organitzen diferents cursets: itineraris naturistes, cistelleria, flors i plantes medicinals, ...

La Vansa i Fórnols localizacion


la Vall de la Vansa es una bonica vall a prop del Parc Natural del Cadí i El Moixeró. La vall ofereix rutes a peu, abalisades, per les Serres de Cadí, Verd i Port del Comte. Dos senders de gran recorregut, GR-7 i GR-150, travessen la Vall de nord a sud i d'est a oest, respectivament. En BTT, entre altres, la circumvalació del Parc Natural Cadí-Moixeró. Es practica el descens de barrancs i l'esquí de fons a l'Estació de Tuixent-La Vansa i l'esquí de muntanya.

L'oferta gastronòmica es basa en productes autòctons (bolets, caça, embotits, vedella i xais dels ramats de la Vall). Els allotjaments es caracteritzen per cases de turisme rural, albergs i càmping.

Tuixent - la Vansa és una estació d'esquí nòrdic, també conegut com a esquí de fons, que es troba al Pla de l'Arp, al vessant de l'Alt Urgell del massís del Port del Comte, dins el municipi de Josa i Tuixén. L'estació i les pistes és troben al sud de la serra del Cadí. L'estació està a mig camí entre els municipis de Josa i Tuixén i la Vansa i Fórnols, per això pren el nom d'ambdós municipis.

Tant en economia com en formes de vida, Lavansa ha estat sempre molt semblant a Fórnols. La riquesa de l'explotació forestal dels boscs comunals ha disminuït molt en l'actualitat. Ha beneficiat el terme la nominació de parc natural dels boscos del vessant meridional de la serra de Cadí, com també la seva conseqüència, que s'hi vedés la caça, principalment de l'isard.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua