LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Les Valls d'Aguilar

Pueblo

Les Valls d´Aguilar

Municipio

Les Valls d´Aquilar / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

307

 

Ayuntamiento: Noves de Segre

Dirección

Diputat Garriga, 3

Código postal

25795

Teléfono

973-387086

Fax

973-387085

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Les Valls d'Aguilar

Web de Interés

Les Valls d'Aguilar i els nuclis de poblacio

E-mail municipio

ajuntament@vallsaguilar.ddl.net
 

foto de anan nuñezEl municipi de Noves de Segre

El terme municipal de les Valls d'Aguilar és situat a la dreta del Segre, entre aquest riu i el barranc de Gavarret, que fa de límit amb el Pallars Sobirà. El municipi de Noves de Segre té actualment una extensió de 124,53 km², després que el 1972 li foren annexats els termes propers de Castellàs, de la Guàrdia d'Ares i de Taús. Oficialment hom denominà aquest nou municipi les Valls d'Aguilar. Comprèn dues entitats municipals descentralitzades EMD: la Guàrdia d'Ares i Taús a més, els pobles i llogarets d'Argestues, Berén, Bellpui, Biscarbó, Castellàs, els Castells, Espaén, Junyent, Miravall, Nyus, i Trejuvell, la major part dels quals pateixen greus processos de despoblament. La capital del municipi és el poble de Noves de Segre

El terme municipal és articulat en tres valls principals, al llarg de les quals es distribueixen les diferents poblacions del terme. La vall principal és la vall del riu d'Aguilar (o de la Guàrdia, o de la Guardiola). En aquesta vall vessa les aigües la vall del riu de Castellàs, l'altra gran vall del terme. Finalment, al sector més ponentí apareix la vall del Riu Major, només en la seva capçalera, que pertany geogràficament a la conca de la Noguera Pallaresa i no a la del Segre.

Els monuments romànics del terme es caracteritzen per les seves línies senzilles i austeres. Santa Elena de Trejuvell, Santa Esteve de la Guàrdia i Sant Martí de Taús formen part de la Via Romànica, ruta transfronterera del romànic pirinenc. També són romàniques Sant Bartomeu de Malgrat, Sant Martí de Berén, la Concepció de Miravall i Santa Llogaia de Bellpui. L'església de Sant Lluc d'Anyús és preromànica.

Una ruta molt interessant és la de " El viatge al país dels Manairons" : indrets de llegenda, refugis de mitologia pirinenca. Hem triat les valls d’Aguilar a partir d’un dels itineraris del llibre Viatge al Pirineu fantàstic, de Pep Coll. Els mites i les llegendes que s’hi apleguen, juntament amb les de l’obra Marrades. Màgia i realitat a la muntanya, de Joan Obiols, conformen el recorregut.... seguir en el web oficial

El terme és eminentment agrícola i ramader. Hi predomina el bestiar boví de llet, a més d'alguns ramats d'ovelles. És de destacar l'existència d'un escorxador de porcs i una fàbrica d'embotits.

A Cal Bernadí de Noves de Segre elaboren embotits i pernils amb carn de porcs criats a la comarca. Entre les seves especialitats cal fer especial esment del deliciós bull de donja. Es fan visites comentades d'una hora per a grups de fins a 60 persones, els matins, de dimarts a dijous. Per concertar visita, heu de trucar al telèfon (973) 38 71 47 (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua