LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Les Valls de Valira

Pueblo

Les Valls de Valira

Municipio

Les Valls de Valira / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

832

 

Ayuntamiento: Anserall

Dirección

La Plaça, s/n

Código postal

25798

Teléfono

973 350 458

Fax

973 355 566

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Les Valls de Valira

Web de Interés

Les Valls de Valira o Anserall

E-mail municipio

ajuntament@vallsvalira.ddl.net
 

les Valls de Valira, Sant Serni de Tavèrnoles

 foto de alb Totxo

Les Valls de Valira és un municipi de la comarca de l'Alt Urgell. El municipi limita al S amb els termes de Montferrer i Castellbò, la Seu d'Urgell, Estamariu i el Pont de Bar; a l'E termeneja amb Llés de Cerdanya (Baixa Cerdanya), a l'W amb Alins de Vallferrera i Farrera, ambdós del Pallars Sobirà, i al N amb Andorra

El terme comprèn, a més del poble d'Anserall, cap del municipi, els pobles d'Arcavell, Argolell, Ars, Asnurri, Bescaran, Calbinyà, Civís, Aós de Civís i Sant Joan Fumat, i els llogarets d'Arduix i la Farga de Moles. A la zona que hom anomena els Baixos de Calbinyà s'han format per influència i proximitat de la Seu d'Urgell unes noves barriades, que en part pertanyen a la Seu i en part a Anserall: la barriada del Poble Sec, el barri de Sant Pere i la urbanització de Sant Antoni. Els antics llocs, avui despoblats, són Morters, el Llirt, Estelareny, Feners, Cortingles, Ministrells, Escàs, Farrera dels Llops i Cervós. El terme comprèn l'enclavament del Vinyer de Bescaran, que es troba entre els termes d'Arsèguel, Estamariu i el Pont de Bar. Dins el municipi encara hi ha les bordes del Ras de Conques, el Grau i el Colomer d'en Ruf.

A quasi tots els nuclis habitats del terme s'hi arriba per carretera asfaltada. Per anar al poble d'Os de Civís cal entrar a territori andorrà i prendre el trencall d'Aixovall, cinc quilòmetres més amunt de la frontera.

foto de Simonjoan
 Valls de Valira coll de Midos, refugi

El municipi de Valls de Valira té alguns dels elements romànics més importants de la comarca. El més destacat és la capçalera de l'església de l'antic monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, declarat monument d'interès històric i artístic. També mereixen una visita l'església de Sant Martí d'Ars, amb el seu singular campanar rodó, i el campanar de Sant Martí de Bescaran, d'estil llombart. També són romàniques Santa Eulàlia d'Asnurri, Sant Eugènia d'Argolell i Sant Pere d'Os de Civís.

Museu del Pagès. Situat a Cal Serni de Calbinyà, ens permetrà conèixer la forma de vida d'una casa de pagès tel. 973 352809

Refugis: (Un refugi de muntanya és una edificació situada a muntanya per tal de donar aixopluc als excursionistes, o altres persones que ho necessitin.)

.Refugi de Coll de Midós
.Refugi Ras de Conques

Al terme hi predomina la ramaderia de llet, encara que últimament s'hi ha anat introduint el bestiar vacú i equí de carn. Hi pasturen també alguns ramats d'ovelles. L'obertura d'establiments de restauració i de diverses residències-casa de pagès ha vingut a donar resposta al creixent interès turístic d'aquestes valls.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua