LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Lles

Pueblo

Lles

Municipio

Lles de Cerdanya / Comarca: Baja Cerdanya

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

271

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Plaça Major, 1

Código postal

25726

Teléfono

973 51 50 47

Fax

973 51 50 97

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Lles

Web de Interés

LLes de cerdanya i el seu terme

E-mail municipio

ajuntament@lles.ddl.net
 

El poblament del terme el componen els pobles de Lles, com a cap, Músser, Aranser, Travesseres, Coborriu de la Llosa i Viliella. A més, hom hi troba els importants masos habitats de cal Jan de la Llosa, Barnola i del Vilar, i altres explotacions com ara cal Mig, cal Mateu, cal Frare, cal Solana i cal Comell. Tanmateix, hi han indicis dels despoblats del Vilar de Lles, d'en Bret, Cortals o Cortaus, Sallent i Serrat, així com de les ruïnes del poble d'Avol i un bon nombre de bordes, cortals i cabanes. El completen el balneari de Senillers i els antics banys de Caldes de Músser.

S'ordena entorn de l'església parroquial de Sant Pere, d'una nau, amb un feixuc campanar quadrat de teulada piramidal. Hi ha alguns apartaments i xalets i algunes cases antigues com Cal Ferrer i Cal Peremptori. Dins el nucli també hi ha la capella de la Mare de Déu del Roser, dita popularment del Benefici. Al camí de Lles a Viliella hi ha el Mas Barnola, casa pairal dels Barnola, que foren els darrers senyors de Lles. Té una capella amb un tapís representant Sant Jaume, que fou pintat vers el 1915 per Santiago Soldevila, oncle dels propietaris actuals.

Lles, o Lles Estació d'EsquíEls refugis de Capdelrec, dels Pradells i dels Estanys de la Pera, a part de cabanes o llocs d'aixopluc com la dels Esparvers o la de les Pollineres, permeten de fer ascensions als cims propers, així com excursions a llocs des d'on es pot fruir d'alguns dels millors panorames tant de la comarca com d'Andorra.

La major part de la superfície és forestal i, bàsicament, d'utilitat pública estatal. A la riba del Segre, hi creix vegetació de ribera; a mesura que pugem, hi trobem la roureda de roure martinenc, el freixe de fulla gran, alguna noguera (Juglans regia), etc.; Entre l'avifauna no és difícil observar el trencalòs (Gypaetus barbatus) i sentir xiular les marmotes.

Disposa de dues estacions d'esquí de fons: l'Estació de Lles i l'Estació d'Arànser. L'estació de Lles va obrir l'any 1970. En total té 35 km de pistes d'esquí de fons situades entre les cotes de 1.900 i 2.335 m. Estan repartides segons dificultat en:

Circuit verd: 11 km
Circuit blau: 8 km
Circuit vermell: 6 km
Circuit negre: 3 km
Circuit d'skatting: 13 km

Els actes festius més tradicionals de Lles són la festa major, que hom celebra el cap de setmana més proper al dia 29 de juny, en honor de sant Pere, que és el patró del poble. (ftes, fotos, mas info ver links)

 

  foto de Aka1936

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua