LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Llimiana

Pueblo

Llimiana

Municipio

Llimiana / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

168

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

25639

Teléfono

973650773

Fax

973650773

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Llimiana

Web de Interés

Portal de Llimiana             El terme municipal de Llimiana

E-mail municipio

ajuntament@llimiana.ddl.net
 

els Obacs de Llimiana

 foto de Jordi D. A

El municipi de Llimiana, de 41,03 km², es troba al sector meridional de la comarca del Pallars Jussà, a tocar de la comarca de la Noguera. Té un enclavament de 3,52 km², apartat de la resta del terme municipal, els Obacs de Llimiana, situat entre Gavet de la Conca i Isona i Conca Dellà (nord-est). El municipi comprèn, a més de la vila de Llimiana, la caseria de Solduga, dit també els Masos de Solduga o de Llimiana

La entrada nord del poble s'anomena el Castell, del que no queda resta arqueològic però està documentat cap el segle X i va ser dominant en l'edat mitjana. Juntament amb el Castell, Llimiana s'envoltava d'una muralla que la feia inaccessible. Aquesta entrada és moderna, ja que la entrada original del poble és per la part sud-est, anomenat el Portal; amb una forta rampa es puja fins a la plaça Major, passant pel carrer de les Esportelles.. El Castell de Llimiana formaria part d'un conjunt de castells i torres de defensa, amb els de Jordà, Mur, Sant Gervàs i Orcau.

Els principals carrers de la vila són el carrer del Castell, que arriba fins al Fossar Vell, i el Carrer Major. Ambdós travessen la vila de tramuntana a migdia, configurant l'esquema urbàLLocs a visitar:

foto de Gustau ErillEl municipi de LlimianaCasa Bonifaci. Museu de Llimiana
Santa Maria de Llimiana
Sant Andreu de Llimiana, o de la Serra
Sant Salvador del Bosc
Bosc de Llimiana (vessant septentrional del Montsec de Rúbies)
Turó de la vila de Llimiana
Vistes sobre el Pantà dels Terradets
Vistes sobre la Conca de Tremp
Vistes des de Sant Salvador del Bosc sobre Llimiana i la vall del barranc de Barcedana

l’espai Casa Bonifaci-Museu de Llimiana preten d’una banda, donar una visió de la història de Llimiana i de la nissaga dels Bonifaci —una família originàriament pagesa, amb cinc membres dedicats a l’exercici de la medicina des d’inicis de segle XIX—, i d’una altra, explicar la biografia de Josep Bonifaci Mora un fill de Llimiana amb una trajectòria mèdica i política important durant la guerra civil espanyola i la major part dels anys del franquisme en un llarg exili per diferents països europeus.

ALlimiana hi ha poca oferta per al turisme. Un restaurant, el Jordi Pujol, i una casa d'allotjament i bar, l'Hostal Centre Montsec-Llimiana, tots dos a la plaça del Fossar Vell. A la propera població de Sant Martí de Barcedana, del terme veí de Gavet de la Conca hi ha un parell de cases d'allotjament rural.

Les principals activitats econòmiques del terme són les relacionades amb el sector primari. L'agricultura ja era important al segle XIX.Els principals conreus són cereals (ordi), ametllers, oliveres i vinya. L'horta és un conreu per a consum personal

Llimiana només disposa d'un consultori municipal, situat al mateix edifici de l'ajuntament, el qual és obert per a consulta mèdica un dia a la setmana. Per a la resta de serveis (compres, activitat financera, farmàcia, ensenyament i seguretat) hom acudeix a Tremp.

La festa major de Llimiana s'escau en honor de la Mare de Déu d'Agost (15 d'agost) i hom celebra un aplec a l'ermita de Sant Salvador de Montsec el dia 29 de setembre. La gent de Llimiana té també com a tradició acudir l'1 de maig a l'aplec que es fa a l'ermita de Sant Gervàs que pertany al municipi veí de Gavet de la Conca (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua