LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Montferrer i Castellbò

Pueblo

Montferrer i Castellbò

Municipio

Montferrer i Castellbo / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

1089

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Trobada, s/n

Código postal

25711

Teléfono

973-351343

Fax

973-353536

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Montferrer i Castellbò

Web de Interés

El municipi i pobles de Montferrer i Castellbò

E-mail municipio

ajuntament@montferrercastellbo.ddl.net
 

El municipi de Montferrer i Castellbò

 foto de Salvador Altimir

El municipi de Montferrer i Castellbò és el resultat de l'annexió a l'antic terme d'Aravell d'altres tres antics termes municipals. El 1970 hom annexà a Aravell l'antic municipi de Castellbò. La nova entitat municipal, amb capital a Montferrer de Segre, fou anomenada oficialment Montferrer i Castellbò. A aquesta nova entitat foren annexats, el 1972, els municipis de Pallerols del Cantó i Guils del Cantó.

El municipi, a banda del seu cap, Montferrer de Segre, comprèn els pobles d'Aravell, Bellestar, Sallent, Seix, Albet, Turbiàs, Santa Creu, Sant Andreu, Carmeniu, Cercèdol, Avellanet, Vilamitjana, Pallerols del Cantó, Cassovall, Canturri, Guils del Cantó i Vila-rubla, i els despoblats de les Eres, Sendes, Solanell, Campmajor i Castellnovet. També integren la vila de Castellbò els llogarets de Saulet i Solans, la urbanització del Balcó del Pirineu, Sant Joan de l'Erm —on hi ha una estació d'esquí— i l'enclavament dels Castellins, situat entre el Pla de Sant Tirs i Noves de Segre, al sud-oest del terme de Montferrer i Castellbò

El poble antic és emplaçat dalt d'un petit serrat arran del riu, que és continuació del de Castellciutat. Hi hagué, ací, l'antic castell de Montferrer. L'església parroquial de Sant Vicenç de Montferrer també és en aquest lloc. Rectangular, té un alt campanar de torre. La majoria de cases d'aquest sector són construïdes de pedra i amb teulats de llicorella. El monestir de Santa Cecília d'Elins es documentat el 881. L'any 1680 era arruïnat i nomès restava en peu l'església. Posteriorment fou desafectada i des del 1940 transformat en mas. El mas consta de tres àmplies naus o cossos separats a ponent per sengles lesenes i té un portal adovellat al cos central.

foto de Joan SimonEl refugi de muntany Pallerols

El refugi Pallerols és una antiga casa reconvertida en refugi de muntanya a 1.650 m d'alçada i situat a 5 Km de Canturri en la pista de muntanya que va a Sant Joan de l'Erm.

La vall de Castellbò té una important quantitat de boscos. Hi ha pins negres i avets al sector del N o de Santa Magdalena, Sant Joan de l'Erm Nou i als vessants de la Ribalera. És especialment notable el sector d'avets i pins negres proper a Sant Joan

Quant a les festes, Montferrer celebra la seva festa major el penúltim diumenge d'agost, bé que les celebracions duren 3 dies (dissabte, diumenge i dilluns). Altres festes del municipi són la Festa Vella, que se celebra el quart diumenge de setembre, la festa de Sant Vicenç (el 22 de gener), que només se celebra quan s'escau en diari, i la festa de Sant Josep (19 de març), que es commemora amb una missa i de vegades també amb actes festius. Fins el 1994 s'havia celebrat una representació de teatre la vigília de Reis.

Des de l'any 1996 se celebren, a principis d'agost a Castellbò i a Josa del Cadí, unes Jornades dels Refugis Càtars a l'Alt Urgell. Els actes inclouen conferències i taules redones, però també rutes, animació, concerts i teatre. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua