LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Olius

Pueblo

Olius

Municipio

Olius / Comarca: Solsones

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

814

 

Ayuntamiento

Dirección

Crta. de Manresa, 18

Código postal

25280

Teléfono

973480961

Fax

973 48 28 01

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Olius

Web de Interés

Informacio i dades de Olius

E-mail municipio

ajuntament@olius.cat
 

El terme municipal d'Olius és a la vall del Cardener i Comprèn també l'enclavament de Miravelles (al N del terme de Solsona). La urbanització moderna del Pi de Sant Just, és actualment capital del terme. S'hi aixeca la nova casa del comú i des del 1954 la nova església parroquial que serveix les antigues masies del sector i la nova urbanització. Olius és un conjunt disseminat de masos.

Cripta de sant Esteve d'Olius

  foto de batigolix
L'església de Sant Esteve: És un dels monuments cabdals de l'arquitectura llombarda del darrer quart de segle XI; és un temple de grans proporcions (36 m per 10 m) amb una sola nau de volta de canó, sostinguda per quatre arcs torals. El campanar, de planta quadrada, té quatre finestres en arc de mig punt. Sota seu s’obre una motllura amb espitlleres. Bé Cultural d'Interès Nacional. L'església es troba al centre del nucli rural del municipi, sobre un tossal definit pel riu Cardener i la rasa de Sant Esteve.

Al costat de l'església hi ha un cementiri modernista d'aire gaudinià, construït l'any 1916 sobre grans roques per Bernardí Martorell, deixeble del mateix Antoni Gaudí

L'actual església de Santa Maria d'Almenar va ser construïda fonamentalment en dues etapes: la del segle XIV, quan es va edificar la nau gòtica, i la del XVIII, quan se li va afegir el campanar i l'atri d’accés.

La cripta forma un espai rectangular de 10'4 m per 6'28 m, dividit en tres naus de quatre tramades que aguanten arcs de mig punt i voltes d'aresta. L'estança rep llum per tres finestres de dobre esqueixada (veure fotografia adjunta), amb notable pendent cap endins.

La festa major de Sant Just se celebra el segon diumenge d'agost, i la d'Olius el primer diumenge del mateix mes, festivitat de la Invenció del Cos de Sant Esteve; el Dilluns de Pasqua es fa un aplec a l'ermita de Santa Maria del Vilaró. Tots els anys, la parròquia d’Olius i el Pi de Sant Just tornen a organitzar caramelles per Pasqua (ftes, fotos, mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua