LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Orcau

Pueblo

Orcau

Municipio

Isona i Conca Dellà / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

26

 

Ayuntamiento: Isona

Dirección

Plaça Bisbe Badia, 1

Código postal

25650

Teléfono

973664008

Fax

973664228

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Orcau dades i fotos

Web de Interés

El poble d´Orcau

E-mail municipio

ajuntament@isona.cat
 

foto de Gustau Erillal peu del castell d'Orcau, es dreça el poble d'Orcau

En un coster, al peu del castell d'Orcau, es dreça el poble d'Orcau (753 m), esglaonat. Orcau és la principal entitat de població, des del punt de vista històric, d'aquest antic terme, sobretot pel fet que el Castell d'Orcau, seu de la baronia homònima era l'origen del poble, i el coronava des de dalt del turó que domina el poble i gairebé tot el seu antic territori. Orcau havia tingut el veïnat de les Eres de Sant Joan, a l'altra banda del torrent del Carant, davant mateix del poble. Està quasi despoblat, i les cases, en ruïnes.L'església parroquial és dedicada a Santa Maria. Té un absis poligonal sobrealçat i conserva un sagrari amb pintures gòtiques. Dins el nucli hi ha la capella romànica de Sant Joan Baptista, al raval de les Eres de Sant Joan. Vora el castell hi ha les restes de la seva capella, dedicada a la Mare de Déu de la Pietat, romànica, que s'esfondrà el 1962.

Se celebra la Festa Major el dia de la Mare de Déu dels Àngels (2 d'agost), portant-la actualment al cap de setmana més proper. Malgrat els pocs habitants de l'Orcau actual, la Festa Major és lluïda, com la major part de les de la comarca, i s'hi retroba el jovent de tota la comarca i els orcauencs d'origen, sigui quin sigui el lloc on viuen actualment.

Orcau va donar un dels acordionistes més coneguts al llarg del segle XX: Antoni Cibat i Roca, Pere d'Orcau (1903-1986). La seva figura anant a peu, els primers anys, d'un poble a l'altre amb l'acordió penjat de l'espatlla amb un mocader de fer farcell era habitual quan s'acostava l'època de les festes populars.

Els Estanys de Basturs són dos estanys propers als pobles de Basturs i Sant Romà d'Abella, dins de l'antic terme d'Orcau.Formen part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000. És una destacada zona humida d'origen càrstic. Juntament amb els estanys de Banyoles i de Montcortès de Pallars és un dels pocs estanys que no són d'origen glacial.(ftes, fotos, mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua