LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Organya

Pueblo

Organyà

Municipio

Organyà / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

958

 

Ayuntamiento

Dirección

Carretera de Lleida, 21

Código postal

25794

Teléfono

97338300

Fax

973383536

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Organya

Web de Interés

Descripció de Organyà

E-mail municipio

ajuntament@organya.cat
 

La vila d'Organyà

  foto de monannom

El terme municipal d'Organyà amb la vila i el santuari de Santa Fe, comprèn, doncs, la ribera d'Organyà, delimitada gairebé enterament per esperons i contraforts muntanyosos. El terme limita administrativament al N i a l'E amb el municipi de Fígols i Alinyà, al S amb Coll de Nargó i a l'W amb Cabó. Reguen el terme el riu Segre, el riu de Cabó, poc abans de la seva confluència amb aquest, i el riuet de Fontanet. La vila s'abasta de l'aigua de la Font Bordonera.

La muntanya de Santa Fe, elevant-se sobre la vila com a teló de fons, li atorga una fesomia característica. Emmurallada antigament, com a record de la muralla resta un portal de punt d'ametlla un xic guerxat al peu del Carrer Major i, també, la silueta dels carrers tancats. Els eixos clars de la vila antiga són el carrer de Santa Maria, el carrer del Mig i el Carrer Major. Les cases són de 2 o 3 pisos, amb teulats molt sortits i balconades de fusta, com la de Cal Peratxo, amb caps de biga amb figura de talla.

L'església parroquial de Santa Maria es romànica, bé que força modificada i amb additaments posteriors. Té tres naus i actualment és en procés de restauració. A la façana de ponent hi ha el portal amb diverses arquivoltes en gradació, una de les quals ornamentada amb boles.

L'any 1904 es va trobar a la rectoria de la vila una de les proses més antigues escrites en català. El text, conegut com les Homilies d'Organyà, correspon a sis sermons amb comentaris de diversos evangelis i epístoles. La seva datació cal situar-la entre finals del segle XII i principis del XIII.

La muntanya del Cogulló, al nord del terme, és un lloc ideal per llençar-se en ala de pendent, o parapent. Si voleu gaudir d'una excursió que, sense ser llarga ni curta, posa a prova les vostres forces, i contemplar alhora una bella panoràmica sobre Organyà i la vall del Segre, la pujada a Santa Fe (1209 m) és del tot recomanable. Tambè es de gran interes la Ruta dels Dòlmens

foto de Pcmarchles Homilies d'Organyà

 


Pel que fa als grups culturals i esportius, cal anomenar, entre d'altres, la Coral Bordonera, el Grup de Teatre Erga, l'Associació de Carrossaires, la Societat de Pescadors d'Organyà i el Club de Futbol Organyà. Quant a les instal·lacions esportives, el municipi disposa d'un camp de futbol, una piscina descoberta, una pista de tennis i una pista polisportiva. L'últim diumenge de maig es fa la festa de les Carrosses. Hom celebra la festa de Sant Joan, al juny. La festa major és per la Mare de Déu d'Agost.(ftes, fotos, mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua