LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Orrit

Pueblo

Orrit

Municipio

Tremp / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

despoblat

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Creu,1

Código postal

25620

Teléfono

973650005

Fax

973652036

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Orrit    i    El Pont d'Orrit

Web de Interés

Tremp

E-mail municipio

turisme@ajuntamentdetremp.cat
 

Orrit    i    El Pont d'Orrit

L'antic poble d'Orrit, actualment despoblat, pertany a l'antic terme de Sapeira, agregat el 1970 al terme municipal de Tremp. El poble vell és aturonat a prop de la Noguera Ribagorçana, dominant la seva riba esquerra just a l'entrada del congost d'Escales.

La seva importància estratègica féu que en època tardoromana formés el pagus d'Orrit, amb centre en el castell, situat a ponent del poble. Del castell, en queda poca cosa. Pràcticament només la base d'una torre quadrada i dos dipòsits excavats a la roca. La torre feia entre 4,1 m. i 4,75 m. de costat, amb murs fets amb carreus regulars i petits o d'altres de rectangulars més llargs, formant rengleres molt regulars i units amb morter de calç (habitualment disposats horitzontalment, llevat d'alguns que ho són de forma vertical). D'un dels angles arrenca cap a llevant una paret de 140 cm. de gruix, que devia correspondre a una sala. Tot aquest conjunt és datable ja al segle XI. L'antiga església parroquial de Sant Pere, romànica, d'una nau, absis amb arcuacions i bandes llombardes, i campanar de planta quadrada es molt malmesa

El poble del Pont d'Orrit es formà en abandonar-se el vell poble d'Orrit, més amunt i al nord-est del Pont d'Orrit. En substitució de l'antiga església parroquial de sant Pere, romànica, situada al poble vell, s'ha construït modernament una església nova, també advocada a sant Pere, al Pont d'Orrit, prop del riu i de la carretera. És molt senzilla, i té un campanaret d'espadanya. (ftes, fotos, mas info ver links)

foto de Gustau Erill

 

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua