LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Pinos

Pueblo

Pinós

Municipio

Pinos / Comarca: Solsones

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

308

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Santuari de Pinós

Código postal

25287

Teléfono

973473292

Fax

973473292

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Pinos

Web de Interés

Descripcio de Pinos i els seus pobles

E-mail municipio

ajuntament@pinos.ddl.net
 

Pinós és  el centre geogràfic de Catalunya

Pinós és un municipi situat a la comarca del Solsonès i hi es troba el centre geogràfic de Catalunya indicat al poble per una rosa dels vents esculpida en pedra. La població d'aquest terme és gairebé tota disseminada, i les principals entitats de població són el poble de Pinós, que n'és capital, i les caseries d'Ardèvol, Matamargó, Vallmanya i Sant Just d'Ardèvol.

El poble és centrat per l'església parroquial de Sant Vicenç de Pinós; encara que moltes cases són deshabitades, no s'han abandonat les terres de conreu. La casa del comú es troba a la vora del santuari de Santa Maria de Pinós, centre de devoció comarcal que s'alça als vessants septentrionals de la mateixa serra, a 904 m d'altitud, dominant una magnífica panoràmica que arriba als Pirineus, a Collsacabra i al Montseny. L'església, sòlida construcció bastida en diverses etapes (la llinda de la portalada és del 1642), conservà fins a la destrucció del 1936 un magnífic altar barroc.

Aquest poble, en arribar les festes de Nadal, retrocedeix en el temps i es converteix en un pessebre vivent. L'economia del poble es basa en l'agricultura i la ramaderia en primer terme, en la indústria de la fusta, el comerç del cereal i en el sector serveis (hostaleria).(ftes, fotos, mas info ver links)

  foto Capolatell

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua