LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Preixana

Pueblo

Preixana

Municipio

Preixana / Comarca: Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

433

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Catalunya, 5

Código postal

25263

Teléfono

973 320 404

Fax

973 322 002

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Preixana

Web de Interés

Preixana, municipi de la vall del riu corb

E-mail municipio

ajuntament@preixana.cat
 

Preixana està situat a 321 m d'altitud. Fou una antiga vila emmurallada i davalla pel vessant del migdia pel tossal del Sitjar. Limita amb Bellpuig, Vilagrassa, Sant Martí de Riucorb i Belianes. Les esteles funeràries discoïdals són un senyal funerari de pedra, destinat a fitar les capçaleres de les tombes. Especialment medievals i amb una tipologia ben definida i concreta, el cap de forma circular i la part sustentadora de forma variada, destinada a clavar la peça sobre el sòl de la tomba. A Preixana hi ha la col·lecció més àmplia d'esteles discoïdals, amb un total de 91 peces registrades.

El camí de St. Jaume català travessa Preixana

L'església parroquial de Santa Maria, al cim del tossal, és una obra del gòtic tardà amb la façana principal de trets renaixentistes; s'hi conserva part d'un retaule de pedra de tres peces, que representa la Dormició de la Mare de Déu (les altres parts són a Bellpuig i a Solsona).

Un magnífic retaule procedent de la capella de Sant Lorenç del segle XV es troba al Museu Diocesà de Vic. El camí de St. Jaume català travessa Preixana, venint des de Tarragona, en direcció a Lleida, per arribar a Santiago de Compostela.

El seu terme és parcialment regat pel canal d'Urgell. Al regadiu s'hi fa blat, farratges, blat de moro, fruita i hortalisses; al secà ordi, blat, ametllers i vinya. Es pot fer una ruta que us permetrà conèixer la partida dels Plans de Preixana, al sector nordest de l’espai natural protegit “Secans de Belianes-Preixana”. Està senyalitzat en la totalitat del seu recorregut.

La festa major se celebra per Sant Llorenç, el 10 d'agost. El 23 d'abril, per Sant Jordi, al capvespre, es reparteix pa torrat amb allioli i sangria. Per Pasqua, a l'ermita de la Mare de Déu de Montalbà, es fa l'aplec de sardanes Urgell-Segarra i un dinar col·lectiu i l'endemà, festivitat de la Mare de Déu de Montalbà, es torna a anar a l'ermita a fer un aplec i menjar la mona (ftes, fotos, mas info ver links)

  foto de B3rnat

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua