LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Prullans

Pueblo

Prullans

Municipio

Prullans / Comarca: Baja Cerdanya

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

232

 

Ayuntamiento

Dirección

Puig, s/n

Código postal

25727

Teléfono

973 510255

Fax

973 511179

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Prullans

Web de Interés

Descripció de Prullans

E-mail municipio

ajuntament@prullans.ddl.net
 

El terme de Prullans, a l'Urgell és situat a la solana de la Batllia, al límit amb el Baridà (el termenal amb Lles, a ponent, és delimitat en una bona part pel riu de la Llosa). Prullans, és un dels típics pobles de baixa Cerdanya, situat al final d'una gran vall, i el seu esfondrament és d'origen tectònic (plaques en moviment, que produeixen fenòmens sísmics i volcànics en fregar entre elles). A més del poble de Prullans i del seu veïnat de Sotanut, el municipi comprèn els llogarets d'Ardòvol, d'Orèn i de la Bastida.

Un dels anys importants fou 1821, que es formà l'anomenat "Rec de Prullans", que rep l'aigua del rec de la Llosa. Aquest rec degut a tenir un cabal important, va convertir en regadiu tot el terme municipal, canviant així tota la panoràmica, deixant unes terres fertils i riques en aigua pels prats i camps.

 Prullans, a l'Urgell

   foto Marisa LR

El poble conserva restes de l'antic recinte murallat i, al costat de l'església, l'antiga casa senyorial o castell dels barons de Prullans.  L'església està situada al mig del poble, com estava abans el cementiri. Es un edifici d'una sola nau, per absis semicircular. La restauració fets els anys setanta, va descobrir les construccions annexes que amagaven l'obra romànica que data del segle XII. El conjunt de l'edifici està molt alterat per les reestructuracions efectuades amb el temps. El lateral son dos brancals amb arcades que traspassa el mur i formen les dos capelles laterals i formen un creuer a mitja nau.

L'ajuntament ha mostrat un interès especial pel que fa a la millora urbanística del poble i ha establert unes normes subsidiàries de planejament urbanístic, apropiades a la funció turística i residencial del poble. La Font Sobirana és un dels indrets més acollidors del terme.

Al terme de Prullans hi ha testimonis de cultures prehistòriques, com els de la cultura de les coves de la cova d'Anes. Hi ha restes de sepulcres megalítics prop de la collada d'Orèn i del coll de Fau (al límit amb Talltendre).

La festa major es fa el darrer diumenge de maig. La festa de Sant Quintí, el 31 d'octubre, ja no se celebra actualment. Tenen interès turístic els concursos de caça i de pesca de truites al Segre o al riu de la Llosa.(ftes, fotos, mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua