LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Ribera d'Ondara

Pueblo

Ribera d'Ondara

Municipio

Ribera d´Ondara / Comarca: Segarra

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

445

 

Ayuntamiento: Sant Antoli i Vilanova

Dirección

Raval del Pont

Código postal

25213

Teléfono

973 540 00

Fax

973 540 00

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ribera d'Ondara

Web de Interés

Descripció de La Ribera d´Ondara

E-mail municipio

email
 

El municipi de la Ribera d'Ondara es troba al sud est de la comarca de la Segarra i forma part de la Vall del Ribera d'Ondara. El poblament tradicional era de petits nuclis enfilats en els turons a excepció del sector del riu d'Ondara, on l'abundància d'aigua i el pas del camí tradicional de Barcelona a Lleida o a Aragó, el clàssic "camí del blat", féu aparèixer molt antigament un petit monestir, molins, nuclis de població i alguns antics masos.

Gramuntell població del municipi de Ribera d'Ondara

  foto Araceli Merino
 
El centre del municipi és al poble de Sant Antolí i Vilanova, a l'esquerra del riu d'Ondara, on hi ha la casa del comú, un centre públic d'ensenyament primari i un consultori mèdic que dóna serveis al municipi i també a alguns agregats de Talavera.

La Ribera d'Ondara té els següents agregats: Sant Antolí i Vilanova, La Sisquella, Gramuntell, Els Hostalets, Llindars, Mas Claret, Montfar, Montlleó, Montpalau, Pomar, Rubinat, Briançó, Sant Pere dels Arquells.

L'economia municipal compta amb els següents recursos: agricultura de secà (cereals, ametllers, oliveres), ramaderia porcina i d'aviram. La ramaderia ha viscut darrerament un gran increment. La granja o explotació més important és la granja Porta, però fins fa poc temps ho era el Mas de Toni o Mas Claret, propietat dels germans de la congregació claretiana, la qual va ser venuda.

La Vall de l'Ondara es troba a la Segarra baixa, limitant amb la Vall del Sió i la Vall del Cercavins. El seu nom prové del riu Ondara que neix a prop de Civit i que deixa la Segarra per l'alçada del poble de La Mora. El municipis que formen aquesta vall són el municipi de Cervera, Granyanella, Ribera d'Ondara i Talavera.

La Segarra és terra de caçadors. S’hi caça tant el conill de bosc o la perdiu, com el senglar. En temps de caça, es pot trobar algun restaurant o fonda que cuina aquestes especialitats. El conill es fa amb herbes aromàtiques, la perdiu a la vinagreta i el porc senglar estofat, encara que també podem trobar el conill estofat.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua