LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Riner

Pueblo

Riner

Municipio

Riner / Comarca: Solsones

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

300

 

Ayuntamiento

Dirección

Casa de la Vila

Código postal

25290

Teléfono

973 48 08 15

Fax

973 48 16 66

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Riner

Web de Interés

Riner y els pobles

E-mail municipio

ajuntament@riner.ddl.net
 

 El municipi de Riner al solsones s'estén als vessants de la dreta del Riu Negre (que li dóna el nom), o riera de Solsona, que forma en una bona part el límit septentrional, fins a l'altiplà (SW) on s'alça l'important santuari del Miracle (861 m), a la divisòria d'aigües del Cardener i el Segre, i fins al sector (SE) centrat pel poble de Su, a la capçalera de la riera de Matamargó. Aflueixen al Riu Negre diversos afluents, com els torrents de Galtanegra i d'Avellanosa.

conjunt del Santuari del Miracle. RinerRiner es format per un disseminat de masos centrar per l’antic castell de Riner i la parròquia de Sant Martí de Riner. Del castell es conserva la gran torre rectangular amb grans murs de 16 m d’alçada i alguns arcs ogivals a l’interior, a la qual hi ha adossada una pagesia en estat ruïnós. Prop seu hi ha l’església, refeta totalment al segle XVII

Però el centre de major atracció del municipi és el conjunt del Santuari del Miracle. El conjunt està format per una església, una capella, un monestir benedictí, diversos llocs d'acollida: cel·les, Casa d'Espiritualitat i serveis turístics. El conjunt ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.El monestir benedictí, de l'any 1899, acull una comunitat depenent del monestir de Montserrat. Té cura del santuari, de la litúrgia i de les necessitats pastorals de la Casa d'Espiritualitat.

La festa major de Riner se celebra el 4 d'octubre, i el 8 de març la festivitat de Sant Sebastià, amb missa i repartiment de pa beneït als assistents. La vegetació d'aquest terme ha produït dos arbres monumentals. Un és l'anomenat Pi de les Tres Branques, a la vora de Freixenet, en un lloc de difícil accés, uns dels trets característics del qual són la reduïda capçada i l'alçada (sobrepassa els 25 m). L'altre arbre monumental que es troba a Riner és l'anomenat Ginebre del Solà, situat al mig d'un sembrat.(ftes, fotos, mas info ver links)

     foto Capolatell

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua