LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Salardu

Pueblo

Cap municipal: Salardu

Municipio

Naut Aran / Comarca: Valle de Aran

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

434

 

Ayuntamiento

Dirección

C/Balmes, 2

Código postal

25598

Teléfono

973.64.40.30

Fax

973.64.57.26

Oficina Turismo

973640688

Web Oficial

Salardu

Web de Interés

Descripció de Salardú

E-mail municipio

ajuntament@nautaran.ddl.net
 

plano del pueblo de Salardu

 El terme de Salardú es troba al sector de llevant de la comarca de la Vall d'Aran.  Es el cap municipal de Naut Aran. Limita al N amb el departament francès de l'Arieja (termes de Sentenh, Bonac i Carda-sus-Lès), a llevant amb les terres pallareses dels municipis d'Alt Àneu i Espot, al S amb els termes ribagorçans de Barruera i Vilaller i a ponent amb les terres araneses de Viella i Canejan.

Es destaca, sobretot, l'església parroquial de Sant Andrèu, situada a la part alta, precedint una terrassa o plaça tancada per un mur. Edifici de transició dels segles XII-XIII, dins el romànic tardà dit d'escola lleidatana, s'emparenta també amb el romànic més genuí de les valls de Boí i d'Aran. Tant els absis com els dos murs laterals de la nau llueixen en alçada permòdols decorats sustentant la cornisa. Són de diversos motius: barrils, veneres, geomètrics, cares, crucificats, campanes, músics ... sense faltar el permòdols obscè a manera de "Sheela-na-Ging": Fea com un pecat.

La portada obre cap als peus del mur sud. Consta de quatre arquivoltes en degradació que li aporten un notable abocinat. Les seves arquivoltes llueixen baquetones a excepció de l'exterior, que està decorada amb motius geomètric, vegetals, estrellats ... tots ells en el típic to rude aranès. A l'interior presidint l'altar central es troba una peça excepcional. Es tracta del Crist de Salardú. Una imatge del Crucificat d'uns 60 cm. de talla, col.locada en una creu processional de fusta, policromada, amb motius romànics a les plataformes dels seus extrems. D'especial bellesa són l'àngel turiferari i la imatge de resurrecció que es troben per sobre i sota de la talla del Crist

Es conserven alguns casals amb finestres del segle XVII . La Plaça Major centra el nucli antic i té una bonica font vuitcentista. El principal sector econòmic de la vila ha estat tradicionalment l'agricultura i la ramaderia, però aquesta activitat ha minvat força a conseqüència del creixent interès pels esports d'hivern, principalment a Vaquèira-Beret.

Salardú disposa d'escola i biblioteca pública, però degut a la seva proximitat tant a Viella (la capital de la comarca) com a les pistes d'esquí de Vaquèira-Beret, de las que dista 4 km, a la vila hi ha diversos hotels, bars i restaurants, així com també comerços, entitats bancàries, oficina de turisme i de correus. Dins l'àmbit lúdic també hi podem trobar un poliesportiu, piscina, i un camp de golf.

La festa major de Salardú s'escau el dia 3 de maig, festivitat de la Santa Creu, i des d'Era Pica es beneeix el terme i se celebra una processó amb les creus dels antics pobles de Pujòlo. Hom fa festa també el 30 de novembre, per Sant Andreu, i, a més de la tradicional fira de bestiar que se celebra el 7 d'octubre, la vila organitza l'aplec al santuari de Montgarri (2 de juliol).(ftes, mas info ver links)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua