LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Salas De Pallars

Pueblo

Salàs de Pallars

Municipio

Salàs de Pallars / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

342

 

Ayuntamiento

Dirección

Bon Jesús, 47

Código postal

25693

Teléfono

973 676 003

Fax

973 676 248

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Salas De Pallars

Web de Interés

Salas de pallars, info i fotos

E-mail municipio

ajuntament@salas.cat
 

El municipi de Salàs de Pallars comprèn, a més de la vila homònima, cap del terme, la caseria de Sensui i el despoblat del Mas de Balust.

el poble de salàs de pallars

Salàs de Pallars És un dels nuclis urbans del Pallars que conserva més el caràcter de vila medieval. Allargassada de sud-est (entrada al poble), a 567 m. alt., a nord-oest (on hi ha Can Delme), a 590, és encara un recinte tancat, amb dos carrers interiors paral·lels amb una única sortida pel costat nord, i dos carrers exteriors que ressegueixen els murs de la vila: el carrer del Vall (testimoni del vall que protegia la muralla pel costat septentrional), i l'avinguda d'Enric Gispert, antic camí de ronda exterior per costat sud. A l'interior, s'obren alguns espais més amples que els carrers, molt estrets, així com trossos de carrers i de places porticats. Les llindes i els escuts de moltes de les cases que en constitueixen el nucli informen de la importància que tingué Salàs de Pallars a finals de l'edat mitjana i durant tota l'edat moderna.

L'església parroquial de la Mare de Déu del Coll s'aixeca en un extrem del poble, amb façana alta i estreta, continuada per un campanar de torre quadrat, i portal adovellat; té una nau central amb volta de canó apuntada, i les laterals, ampliades posteriorment, tenen una volta de creueria. Els conjunts del poble han estat classificades com a BCIN (Bé Cultural d’Interés Nacional)

La festa o tradició que ha donat més nom a Salàs de Pallars al llarg de la història ha estat la fira de bestiar de peu rodó, la de més prestigi de tot el Pirineu català. Establerta el 1380 per concessió de Pere el Cerimoniós al mes de desembre, segons alguns autors, o fins i tot anteriorment, per d'altres, el cert és que el caràcter de vila havia comportat a Salàs el privilegi de celebrar no una, sinó diverses fires i mercats. Com a element important de la gastronomia local cal destacar la truita pallaresa o girella

foto Josep RenaliasSalàs de Pallars vila medieval.

L'actual base econòmica del municipi es relaciona amb les activitats agràries i ramaderes. Els conreus tradicionals han estat els clàssics mediterranis, els cereals (blat, sègol i ordi), la vinya i l'olivera, a més d'altres (patates, arbres fruiters, hortalisses) de destinats al consum directe i situats especialment a les terrasses de la Noguera Pallaresa, negades modernament pel pantà de Sant Antoni. La ramaderia es presenta habitualment com a activitat complementària de l'agricultura i basada en l'explotació familiar.

Des del punt de vista d'allotjament, Salàs de Pallars compta amb un hotel (Bertran), una fonda (Salasse), un alberg-refugi (la Solana) i 3 cases d'allotjament rural (Cal Joan, Casa Carrió i Casa Delme). L'hotel i la fonda disposen també de restaurants, i encara se n'hi poden trobar fins a dos més, així com dos bars. A Salàs s'ha creat un Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç (CIAC), i s'han reconstruït quatre locals comercials, museïtzats, amb col·leccions temàtiques molt riques: una barberia, un comerç d'ultramarins i colonials, una farmàcia i, finalment, un cafè. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua