LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Sant Esteve de la Sarga

Pueblo

Sant Esteve de la Sarga

Municipio

Sant Esteve de la Sarga / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

143

 

Ayuntamiento

Dirección

Casa Consistorial

Código postal

25632

Teléfono

973 653377

Fax

973 653378

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Esteve de la Sarga

Web de Interés

terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà

E-mail municipio

ajuntament@santesteve.cat
 

Fotos (les dues ) de Gustau Erill

El terme de Sant Esteve de la Sarga

Sant Esteve de la Sarga és situat als vessants septentrionals del Montsec d'Ares, a l'extrem SW de la Conca de Tremp. El municipi és limítrof per ponent, pel curs de la Noguera Ribagorçana, amb la comarca de la Ribagorça, i al S per la carena del Montsec d'Ares (1 678 m) amb el municipi d'Àger (Noguera). A més del cap del municipi, el poble de Sant Esteve de la Sarga, el terme comprèn els pobles d'Alsamora, Moror, l'Alzina, Castellnou de Montsec, Estorm i la Torre d'Amargós, la caseria de la Clua de la Conca, els llogarets de Beniure i de Mont-rebei i el santuari de Fabregada.

El Montsec d'Ares té més de 180 coves i cavitats amb forts desnivells, guarda al seu sòl importants jaciments fossilífers. La vessant nord del Montsec d'Ares, ja a la comarca del Pallars Jussà, destaca per la important presència de patrimoni arquitectònic medieval visible en el terme de Sant Esteve de la Sarga, com Alsamora i Castell de Mur.La qualitat del cel del Montsec ha fet realitat la presència del Parc Astronòmic Montsec, a prop d'Àger, un espai que permet l'apropament del visitant al cel, la natura i la història del Montsec.

Les poques cases són agrupades a l'entorn d'un espai central, amb dos punts d'entrada o sortida: un cap a llevant, per a enllaçar amb el camí dels pobles de la Faixa, i l'altra cap al sud, per anar cap a l'església parroquial, que es troba un xic separada en aquella direcció i un xic més avall hi ha l'església parroquial de Sant Esteve protomàrtir, d'origen romànic; a la part inferior dels murs de perímetre es destria un aparell clarament romànic, potser de la fi del segle XI, al damunt mateix del qual hi ha diverses filades de carreus més tardans i, a la part superior, un paredat modern.

LLocs d'interes historic del municipi:

Poble de Sant Esteve de la Sarga

Poble de Sant Esteve de la Sarga
Església romànica de Sant Esteve de la Sarga
Poble d'Alsamora
Torre d'Alsamora
Poble de l'Alzina
Poble de Beniure
Poble de Castellnou de Montsec
Casa castell dels barons de Castellnou de Montsec
Poble de la Clua
Poble d'Estorm
Torre d'Estorm
Vilatge de Fabregada
Església romànica de la Mare de Déu de Fabregada
Església romànica de Sant Salvador d'Estorm
Poble de Moror
Església romànica de Sant Miquel de Moror
Despoblat de les Tombetes
Església romànica de Sant Martí de les Tombetes
Poble de la Torre d'Amargós
Torre d'Amargós

Sant Esteve de la Sarga és un municipi del Pallars Jussà. És un dels pocs termes municipals pallaresos que no han sofert remodelacions als anys 70: ni s'ha agrupat a cap altre municipi, ni se li n'ha agregat cap. En tot el terme de Sant Esteve de la Sarga només hi ha dos establiments de caràcter turístic. Són les cases d'allotjament rural Casa Blasi i Casa Sidro, totes dues a la Clua(ftes, fotos, mas info ver links)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua