LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Sant Ramon

Pueblo

Sant Ramon

Municipio

Sant Ramon / Comarca: Segarra

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

563

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. de la Bassa, 3

Código postal

25215

Teléfono

973524018

Fax

973524018

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Ramon

Web de Interés

Cultura de Sant Ramon de Portell

E-mail municipio

ajuntament@santramon.ddl.net
 

El municipi de Sant Ramon de Portell, limita amb els municipis de Sant Guim de la Plana i Ivorra, Estaràs, les Oluges i Cervera i Torrefeta. Forma part de la comarca de la Segarra.

El principal nucli de població d'aquest terme és el poble de Sant Ramon de Portell, cap municipal, que comprèn, conurbat, el barri de la Manresana; una petita part del nucli correspon al terme municipal d'Estaràs. Altres nuclis de població són els pobles de Portell, Viver de Segarra i el llogaret de Gospí, tots tres situats en el sector N del terme. També integren el municipi el nucli de Mont-ros, l'antiga quadra de Jurats i el castell de Mejanell.

El poble i el municipi es crearen el 1940 de la fusió dels antics municipis de la Manresana i de Portell. El municipi de la Manresana, englobava tres entitats de població: la Manresana, Gospí i Mont-ros, aquesta última actualment deshabitada. El municipi de Portell, englobava tres altres entitats de població: Portell, Viver i el barri de Sant Ramon

Sant Ramon de Portell és relativament modern, perquè té l'origen en el monestir de mercedaris que s'hi fundà al segle XIII. Consisteix en un carrer format a banda i banda de la carretera, que va des del santuari de Sant Ramon fins a la Manresana, en part a l'antic terme de la Manresana i en part al de Portell.

MONESTIR DE SANT RAMON "L'ESCORIAL DE LA SEGARRA  foto Josep Renalias

Que visitar:

1.MONESTIR DE SANT RAMON "L'ESCORIAL DE LA SEGARRA"
2.L'ESGLÉSIA DE SAN JAUME
3.EL CASTELL DE LA MANRESANA
4.CAPELLA DE SANT RAMON NONAT DE PORTELL

El Convent de Sant Ramon de Portell És un exemple de barroc religiós dels segles XVII i XVIII que ha arribat fins avui sense haver estat substancialment reformat o destruït.L'església és barroca i destaca per la portada emmarcada per quatre suptuoses columnes salomòniques controlades des de dalt de la fornícula per una escultura de sant Ramon. De les deu capelles laterals en sobresurten la del Cor de Jesús i la de la Verge de la Mercè. S'hi ubica el mausoleu de sant Ramon, on molts devots hi fan encara tres voltes al voltant. El retaule de l'altar major és una obra del 1741 de l'artista vigatà Pere Costa i Cases. El claustre és d'estil neoclàssic, de dues plantes i construït a finals del segle XX. Fruit de la devoció, el convent aplega una notable col·lecció d’exvots, des del segle XVII fins l’època actual. S'hi exposa una bona sèrie de peces pintades.

La Ruta del Monestir es recomana fer amb bicicleta . El recorregut està marcat per unes pilones de fusta , amb una placa on hi ha una bicicleta. Aquesta ruta enllaça tot un segit de poblets ,amb els seus petits encants, per camins rurals , i pot fer passar un dia ben cómplet. En aquesta ruta trobarem els pobles de Sant Ramon , Portell , Ivorra , Vicfred , Sant Guim de la Plana , el Llor, Castellmeià , la Prenyanosa , Castellnou d'Oluges i Malgrat , els quals formen una anella , i a l'interior trobarem , el Far , Comabella , Viver de Segarra i Gospí

Fins fa pocs anys existien plantacions de vinya, ametllers i oliveres, però a l'actualitat només resten unes petites plantacions d'ametllers. L'esperit de treball i l'economia conservadora dels seus vilatans, han fet que el poble tingui una economia sanejada i pròspera, tenint en compte que és una comarca de secà i alguns anys hi ha poca pluja i minses collites. La ramaderia té una importància considerable, especialment el sector porcí, i l'aviram

La festa més important del municipi es celebra a Sant Ramon el dia 31 d'agost als voltants del convent , com mana de tradició, ja que es té coneixement que el 1631. La segona festa major de Sant Ramon de Portell se celebra el 25 de juliol, per Sant Jaume i després de la missa és costum fer l'anomenat ball de Majorals al Centre Recreatiu. També se celebra amb un ball la festa de Santa Llúcia, el 13 de desembre.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua