LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Sant Roma D´Abella

Pueblo

Sant Romà d'Abella

Municipio

Isona i Conca Dellà / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

78

 

Ayuntamiento: Isona

Dirección

Plaça Bisbe Badia, 1

Código postal

25650

Teléfono

973664008

Fax

973664228

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Roma D´Abella (galeria fotos)

Web de Interés

Els pobles d'Isona i Conca Dellà

E-mail municipio

ajuntament@isona.cat
 

Sant Romà d'Abella

   foto Gustau Erill

Sant Romà d'Abella del municipi d'Isona i Conca Dellà al Pallars Jussà és l'únic dels termes integrats en el d'Isona i Conca Dellà que pertanyia històricament a la baronia d'Abella; la resta de l'antiga baronia és dins del terme d'Abella de la Conca.

El poble se situa al voltant de l'església parroquial de Sant Romà i als peus del turó on hi hagué el castell de Sant Romà d'Abella. Incloïa la Fassina del Març i la Teuleria del Tossal.

Tres-cents metres al nord-oest seu hi ha el veïnat de les Masies de Sant Romà. També tres-cents metres a llevant, el veïnat de les Cases de Sant Pere, a l'entorn de l'església romànica de Sant Pere Màrtir. Tots tres nuclis estan a una alçada semblant: el que fa de centre, on hi ha l'església parroquial de Sant Romà, és a 681 m. alt.

Del castell en queda poca cosa. El fragment més significatiu és el que es coneix com la Torre del Baró. A l'entorn hi ha algunes restes més que són, sens dubte, part de les murades que des del castell encerclaven el poble.

Sant Pere Màrtir És d'una sola nau coberta amb volta de canó, de força alçada i sense ornamentacions. L'aparell evidencia una construcció de darreries del segle XI o principis del XII. Els carreus són petits, però disposats de forma molt regular. L'absis presenta un arc presbiteral doble, que arrenca d'una imposta al bisell, molt senzilla. Té un fris de pedres tallades en forma de triangles. Hi destaca l'espadanya de dos ulls, de belles proporcions

Les activitats relacionades amb el sector primari tenen un gran pes en l'economia del municipi. La cria de bestiar porcí i oví concentra una bona part de la producció ramadera del municipi, i representa un alt percentatge de la producció comarcal. Cal destacar la importància que ha pres la cria d'aviram , sobretot pel que fa a la cria de pollastres i galls, i Isona, juntament amb Talarn, són els dos únics municipis on es troba aquest tipus d'explotació ramadera.

La festa patronal de Sant Romà és el 18 de novembre. Se celebra amb la màxima pompa religiosa: missa cantada i ball popular, conduït per músics procedents de Salàs de Pallars o d'Organyà, segons els anys. Ara bé, més modernament la balllaruca es traslladà a la Festa Major del poble, que és el darrer diumenge de juliol. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua