LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Sarroca De Bellera

Pueblo

Sarroca de Bellera

Municipio

Sarroca de Bellera / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

133

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Únic, s/n

Código postal

25555

Teléfono

973661701

Fax

973661701

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sarroca De Bellera

Web de Interés

Pobles i terme de Sarroca de Bellera

E-mail municipio

ajuntament@sarrocabellera.cat
 

El municipi de Sarroca de Bellera és situat al Pallars Jussà. El terme comprèn, a més del poble de Sarroca de Bellera, cap administratiu del municipi, el de la Bastida de Bellera, Benés, Erdo, les Iglésies, Manyanet, Sas i Sentís, el llogaret d'Avellanos, les caseries de Buira, Castellnou d'Avellanos, el Mesull, la Mola d'Amunt, Vilancòs, Vilella i Xerallo, i els nuclis de Castellvell de Bellera i Santa Coloma d'Erdo.

El terme comprèn gairebé la totalitat de la vall de Manyanet o de Bellera, eix central del municipi, vall afluent del Flamicell per la dreta a l'extrem inferior de la Vall Fosca. El riu de Bellera (o de Bosia) travessa el terme primer en direcció N-S, que canvia abans de Sarroca per la NW-SE.

El poble de Sarroca de Bellera és damunt d'un penyal espadat a ran de riu, i està coronat per les poques restes que queden del castell de Sarroca de Bellera. A l'extrem oposat del castell, a l'entrada actual del poble, hi ha l'església parroquial de Sant Feliu de Sarroca de Bellera, petit edifici molt simple, de campanar de torre quadrat, que conserva un retaule, de transició del gòtic al Renaixement, i una bella imatge de la Mare de Déu de Bellera. Hom hi fa festa major el primer dia d'agost.

Sarroca de Bellera al fons

Rutes i senderisme pel municipi:

El dolmen de la Casa Encantada
Els llacs de Manyanet
Ruta per Llevata

Molt a prop es troba El telefèric de Sallente - estany Gento permet d'una manera còmoda accedir a més de 2.000 metres i poder iniciar rutes al Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici.
El municipi de Sarroca de Bellera ha mantingut una economia típicament agrària. A mitjan segle XIX, Madoz explica que en els pobles del municipi es feia blat, sègol, ordi, patates, llegums i hortalisses i es criava bestiar oví, vacum i també bestiar de peu rodó (mules, egües). Actualment, l'economia continua tenint un marcat caire agrícola, però amb una clara especialització. La instal·lació d'indústries de transformació lletera a la comarca ha afavorit l'especialització de la ramaderia bovina, sense deixar de banda el sector oví i l'especialització dels conreus, enfocats ara a l'alimentació del bestiar, abandonant progressivament aquells que eren destinats a l'autoconsum (ftes, fotos, mas info ver links)

foto de xopi

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua