LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Senet

Pueblo

Senet

Municipio

Vilaller / Comarca: Alta Ribagorza

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

130

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Sant Climent, 3

Código postal

25552

Teléfono

973 69 81 47

Fax

973 69 81 47

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Senet

Web de Interés

Informacio i cultura de Vilaller

E-mail municipio

ajuntament@vilaller.ddl.net
 

El poble de Senet de Vilaller

 foto de Nitah

El poble de Senet de Vilaller està comunicat per una pista rural asfaltada amb la carretera nacional N-230 Lleida - Vielha i amb el poble d'Aneto, pertanyent al municipi de Montanui, de la Ribagorça d'administració aragonesa, situat a l'altra banda de la Noguera Ribagorçana.

El nucli es situa a l'esquerra de la Noguera i Les cases, els pallers i les bordes són de dues o tres plantes, amb murs de pedra o arrebossats, coberts de llicorella, mentre que els nous edificis són del tipus de blocs residencials

L'església, romànica, dels segles XI-XII, està dedicada a Santa Cecília. És de destacar l'aparell constructiu; irregular, però clarament medieval, ben disposat en filades horitzontals, presenta diferents tipus de carreus, alguns d'ells enormes, quasi ciclopis. L'absis presenta l'única finestra que es conserva en tot l'edifici de la construcció romànica: d'una sola esqueixada, s'obre sota un arc de mig punt traçat en un sol bloc de pedra. L'element més rellevant de l'església és la porta, que s'obre a migdia, a ran de campanar. Està protegida per un porxo coberta amb volta de canó. La porta té tres arquivoltes de mig punt de degradació, i té capitells de decoració geomètrica

foto de AndreubeSenet fa la festa major per Sant Joan

Senet fa la festa major per Sant Joan, el 24 de juny. la nit de Sant Joan es baixa el foc des de la muntanya: són les falles, que constitueixen un dels elements comuns de la tradició popular de tota l'Alta Ribagorça, i de bona part del Pallars Sobirà. També és tradicional celebrar el romiatge de Sant Isidre.

La seva economia és basada en la ramaderia (vaques i vedells d'engreix de la classe dita bruna del Pirineu i pastures per a ovelles a l'estiu) i en la fusta de pi negre i faig, avui dia molt compromesa per l'explotació abusiva que pateixen els boscos i les tales destructives.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua