LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Solsona

Pueblo

Solsona

Municipio

Solsona / Comarca: Solsones

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

9233

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Castell, 20

Código postal

25280

Teléfono

973 48 00 50

Fax

973 48 19 33

Oficina Turismo

973 48 23 10

Web Oficial

Solsona

Web de Interés

Solsona, cap comarcal del Solsonès

E-mail municipio

ajuntament@ajsolsona.cat
 

Amb una població que supera els 9.000 habitants i una extensió de 18 Km2, Solsona manté encara avui els seus principals atractius, la calma i la riquesa del patrimoni històric i cultural.

El terme comprèn la ciutat de Solsona i el Vinyet; aquest nom és donat a les cases de pagès, no gaire grans ni amb gaire conreu, que envolten la zona urbanitzada, terrenys on antigament es feia vinya. Una bona part d'aquestes masies s'anomenen cabanes: Cabana d'en Geli, Cabana del Musiquet, Cabana de l'Abat, etc.Al terme hi ha també dues urbanitzacions, Mirasol i Vicenç, i dos polígons industrials situats als afores de Solsona

   foto Josep Renalias

La ciutat és edificada a banda i banda del Riu Negre, amb zones urbanitzades de gran extensió i de forma irregular que ocupen els pendissos i els tossals de Sant Magí, Ribalta, carretera de Torà, el Camp, Can Sotaterra, Santa Eulàlia, Sant Gervasi i Can Xuixa...les zones industrials són situades al costat de la carretera de Manresa i resten ben apartades del nucli urbà, al contrari de les zones verdes, que han de ser ben a prop. L'ajuntament també s'ha preocupat de rehabilitar espais naturals que funcionen com a àrees d'esbarjo.

La catedral, el Museu Diocesà i Comarcal, els carrers i places d'origen medieval, on es troben edificis com la casa consistorial i el Palau Llobera, són algunes de les mostres més emblemàtiques de l'art i l'arquitectura solsonins. Francesc Ribalta va néixer al número 18 del carrer del Castell

L'entorn del nucli urbà, també resulten un gaudi les excursions per la Solsona de bosc. A dos quilòmetres, hi ha el parc de la Mare de la Font, un pintoresc paratge natural, ideal com a àrea de repòs i de pícnic. Més enllà, només accessible a peu, es troba el pont de l'Afrau, aqüeducte construït al segle XIV per portar l'aigua a Solsona. Així mateix, per tenir una vasta panoràmica de Solsona i la comarca es justifica la pujada al Castellvell.

Patrimoni imprescindible a visitar:                                                                                                                                                                                                foto SoldeCentre d'interpretacio turistica del Solsones.
Plaça Major
Catedral
Pou de Gel
Portal del Pont
Torre de les Hores
Plaça de Sant Isidre-Ront del Castell
Portal i Carrer de Llobera
Safareigs
Torre del Vall Fred
Palau Llobera
Restes d'unacasa artesana del segle XIV
Hotel Sant Roc, edifici modernista
Ajuntament
Portal del Castell
Casa natal del Pintor Francesc Ribalta
Casa Morato
Plaça Sant Joan
Palau Episcopal i Museu
Font de l'Església

La capital del Solsonès no es pot entendre sense el seu patrimoni festiu i folklòric, essent, segurament una de les manifestacions més antigues i ben conservades de Catalunya. Solsona és una de les ciutats de Catalunya amb més gegants i bestiari popular i amb una manifestació gegantera més present. Durant les celebracions de la Festa Major i el Corpus, la plaça Major és escenari dels tradicionals balls del conjunt folklòric, els orígens dels quals es remunten a finals del segle XVII. Així mateix, els trabucaires de Solsona, els més antics i prestigiosos del país, constitueixen un referent valuós del folklore de la ciutat. Els gegants més joves, la família de Gegants Bojos, són protagonistes, per la seva part, del Carnaval de Solsona.

Solsona és un lloc d'atracció no solament per la qualitat artística del seu nucli antic, sinó també perquè és el punt de partida de nombroses rutes per la comarca. L'oferta hotelera el 1989 era de quatre establiments, un d'ells un hotel de 3 estrelles. També hi ha un càmping de primera categoria amb 600 places i diversos bars i restaurants, a més d'una oficina de turisme(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua