LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Sorpe

Pueblo

Sorpe

Municipio

Alt Aneu / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

46

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. del Port de la Bonaigua, 9

Código postal

25587

Teléfono

973626038

Fax

973626341

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sorpe

Web de Interés

Alt Aneu i els pobles del municicpi

E-mail municipio

ajuntament@altaneu.ddl.net
 

El poble de Sorpe

  foto Jaume Meneses

El poble de Sorpe és situat a 1 262 m d'altitud, enlairat en un planell que domina per la dreta la Noguera Pallaresa. Situat a la vall de la Bonaigua, a l'entrada, a mà dreta trobem l'antic edifici de l'escola pública, avui reconvertida en local social, unes quantes cases i, de sobte, l'espaiosa plaça Major amb el seu brollador sobre el com.

Es troben cases a banda i banda del camí. Algunes són notables casals de pedra amb els típics colomers pallaresos sota el ràfec) i formen un conjunt que ha conservat el caràcter tradicional dels antics pobles de la vall.

L'edifici més destacat del poble és Sant Pere de Sorpe, església romànica de tres naus, molt modificada, amb un massís campanar rectangular i de la qual només resta l'absis nord. L'altar major és renaixentista, amb una talla romànica de sant Pere. Dos frescos que decoraven les parets de l'església, del segle XII, constitueixen un important exponent de la pintura romànica i avui dia es poden admirar al Museu Nacional d'Art de Catalunya i al Museu Diocesà d'Urgell.

El primer, que representa la Maiestas Mariae, és un dibuix que fou copiat d'una de les representacions de la Maiestas Mariae més significatives de la pintura mural romànica: Santa Maria de Taüll. El segon fragment, representa una dona asseguda a l'extrem d'una taula. Formava part d'un conjunt pictòric més ampli, avui perdut.

El 7 de juliol hom celebra un aplec a l'ermita de la Mare de Déu d'Ares. La festa major del poble s'escau el dia 13 d'agost (ftes, fotos, m
as info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua