LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Sort

Pueblo

Sort

Municipio

Sort / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

2382

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Doctor Carles Pol I Aleu 13

Código postal

25560

Teléfono

973 620 010

Fax

973 620 010

Oficina Turismo

973 620 544

Web Oficial

Sort

Web de Interés

Dades i pobles de Sort

E-mail municipio

turisme@sort.cat
 

Sort és la capital de la comarca del Pallars Sobirà. El municipi de Sort comprèn el terme tradicional de Sort, els de Llessui i Enviny, annexats el 1970, i els d'Altron, el 1976. El terme s'estén per la ribera de Sort, la vall del barranc de Montardit i, pràcticament tota la Vall d'Àssua.  Limita al nord amb el municipi d'Espot, a l'est amb Rialp, al sud i al sudoest amb Soriguera, i a l'oest amb Gerri de la Sal i la Torre de Cabdella.

El terme comprèn, a més de la vila de Sort, situada a banda i banda de la Noguera Pallaresa, amb el nucli vell en un coster a la dreta, cap del municipi i capital tradicional del Pallars Sobirà, els pobles d'Altron, Bernui, Enviny, Llarvén, Llessui, Montardit de Dalt, Olp, Ribera de Montardit, Saurí i Sorre, i els llogarets de la Bastida de Sort i Pujalt, la caseria de Bressui, els masos de Castellviny, el despoblat de Pernui i els antics llocs de la Torre, Torena i Menauri.

Sort és la capital de la comarca del Pallars Sobirà.

  foto Quico Llach

La vila s’expandí al peu d’aquest conjunt, seguint el camí que vorejava el riu, fins al carrer Major i al Raval, a la unió del qual amb el nucli hi ha la plaça Major, que presideix l’església parroquial de Sant Feliu.

El castell de Sort o castell dels Comtes de Pallars encara manté externament una certa presència i conserva un sector d'obra medieval (del segle XI al XII), amb dues torres rodones i un portal d'amples dovelles, un xic més tardà (aquesta part vella demostra evidents obres tardanes d'ampliació), i un ample mur amb finestrals gòtics i dues finestres coronelles

la Sort moderna, composta d'una sèrie de cases de blocs i edificacions, s'ha fet a l'altra banda, a l'esquerra de la Noguera, a l'entorn de la carretera que porta a Vilamur i a la Seu d'Urgell, i també parallelament a l'avinguda dels Comtes de Pallars. El riu, que abans era una frontera, és ara un eix del poble i els seus costats s'han enjardinat amb cura. El riu fou desviat, cosa que permeté la creació del Parc del Riuet i la construcció d’un barri nou entre la vila i el nou curs del riu i el passeig de la Pallissa.

L'oficina de Turisme de Sort fa Visites guiades:

Passeig guiat per la Vila Comtal de Sort i descoberta d'alguns trets peculiars de la seva història
Paisatges de novel·la
Excursió per la Vall d'Àssua, porta d'entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i visita al Museu del Pastor, a Llessui
Excursió pel Batlliu i visita del Centre d'Interpretació de la natura, Museu de les papallones de Catalunya a Pujalt

La Noguera Pallaresa és també un centre amb una gran vida i atractiu per a l'esport de la pesca, i de manera especial per al piragüisme; el Ral·li Turístic Esportiu Internacional de la Noguera Pallaresa, s'hi celebra cada any a la fi de juliol i atreu piragüistes d'arreu del món

La vila també és coneguda per la seva administració de loteria anomenada la Bruixa d'or, que ven molts números, per tant, molts premis (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua