LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Surp

Pueblo

Surp

Municipio

Rialp / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

29

 

Ayuntamiento

Dirección

 Pl. del Tornall, 1

Código postal

25594

Teléfono

973620365

Fax

973620308

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Surp

Web de Interés

Rialp o tambe Rialb, informacio del municipi

E-mail municipio

ajuntament@rialp.cat
 

El poble de Surp

   foto Josep Renalias

Surp és un poble d'antiquíssim origen; es troba situat a 1.040 metres, molt ben orientat cara a migdia, a ple sol des del seu naixement per la banda de Montenartró fins que es pon per la serra dels Altars, a la muntanya de Llessui en un coster al peu del Bony Negre.

Dins el poble destaca la gran casa Bertran, bastida el 1823 per Josep Bertran, amb els típics colomars sota el ràfec, que tenia un oratori dedicat a Sant Joaquim i Santa Anna. Hi havia restes de pintures murals molt primitives, romàniques.

El poble s'ha construït al voltant de l'església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de Surp. Edificada a cavall dels segles XI i XII amb carreus ben treballats disposats en filades regulars, s'hi va afegir posteriorment la sagristia i les capelles laterals. Al costat nord s'hi alça un campanar de torre quadrat de dos pisos delimitats per arcuacions llombardes i amb finestres molt modificades. Les pintures murals del seu interior, parcialment atribuïdes al Mestre del Judici Final, es conserven repartides entre el Museu Diocesà d'Urgell, el MNAC, i el Toledo Museum of Art a Ohio (EUA).

La festivitat dels sants patrons, 17 de novembre, queda limitada a la missa solemne i el cant dels goigs. La festa major es celebra el tercer diumenge de setembre. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua