LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Suterranya

Pueblo

Suterranya

Municipio

Tremp / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

67

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Creu,1

Código postal

25620

Teléfono

973650005

Fax

973652036

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

El poble de Suterranya

Web de Interés

Suterranya

E-mail municipio

turisme@ajuntamentdetremp.cat
 

L'antic municipi de Suterranya perdé la seva independència municipal el 1973. Puigfalconer és un antic poble, abandonat i en ruïnes actualment, que hom considera que és l'origen històric del poble de Suterranya.

Aquest últimm fou, en un primer moment, un poble clos que, amb el pas del temps, s'anà allargassant fins a prendre la forma actual, estesa de llevant a ponent. Es conserva perfectament tot el traçat del poble clos, amb les cases formant la murada, i comunicant els carrers de l'interior amb l'exterior a través de diversos portals, algun d'ells de factura antiga, clarament medieval.

El poble de Suterranya El poble està emplaçat al sector meridional, a una altitud de 552 m formant un petit nucli de cases aturonades entorn de l'església parroquial de Sant Serni.  Sant Serni de Suterranya està situat al centre del clos del poble, en un lloc costerut, una mica laberíntic. Es la parroquial del poble.

Sant Miquel de Suterranya és un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada, amb absis a llevant, semicircular, comunicat amb la nau per un arc presbiteral molt estret. La porta és a la façana de ponent, i a la de llevant hi havia una finestra de doble esqueixada, actualment tapada, que té la pedra que li fa de llinda tallada formant un arc de punt rodó.

Al poble hi ha fonts, safareigs i abeuradors públics. La Festa Major de Suterranya té lloc el segon diumenge d'agost. A més, la festa patronal de Sant Serni -Sant Sadurní- també se celebra, en aquest cas, el 29 de novembre (traslladada al diumenge més proper a aquella data).

Entre el poblament dispers de Suterranya, concentrat al sud de l'antic terme municipal, cal esmentar la zona del Molí de Suterranya, on hi ha, a més del molí, Cal Grau, Casa Moliner, Casa l'Antintí i Cal Montoia, a més d'algunes cabanes.L'activitat econòmica actual es basa en el conreu de cereals i en la ramaderia amb algunes granges. El regadiu aprofita l'aigua d'una sèquia derivada del pantà de Sant Antoni.(ftes, fotos, mas info ver links)

  foto Gustau Erill

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua