LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Talarn

Pueblo

Talarn

Municipio

Talarn / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

397

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Pau Coll, 3

Código postal

25630

Teléfono

973 65 08 12

Fax

973 65 33 29

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Talarn

Web de Interés

Dades i pobles de Talarn

E-mail municipio

ajuntament@talarn.ddl.net
 

el poble de Talarn

 foto Hector Blanco de Frutos

La població de Talarn, que pertany a la comarca del Pallars Jussà, ocupa la conca mitjana de la Noguera Pallaresa, a cavall entre els alts cims dels Pirineus i la serra de Montsec. Al sud, limítrof amb la Catalunya central i la comarca de la Noguera. El municipi de Talarn comprèn, a més de la vila de Talarn, cap del terme, la caseria de Nerets, l'antic despoblat de Castelló d'Encús i l'Acadèmia General Bàsica de Sots-oficials

Els carrers conserven l'aspecte del segle XVII, el moment més esplendorós de la vila, amb algunes cases nobles, entre les quals destaca la del baró d'Eroles.  Del castell de Talarn, actualment, en queden escassos vestigis, ja que, d'una banda, la poca consistència de la part que forma el penya-segat que limita la població, on s'han produït esllavissaments, ha fet desaparèixer els murs i les torres de la part llevantina, mentre que, de l'altra, una part del que quedava fou demolida entre 1959 i 1960 de manera incomprensible. Actualment es conserven, a tocar de la plaça del Castell, que era el seu antic pati d'armes, un gros mur i una mena de torre ovalada o de planta allargada amb els extrems arrodonits i una torre rodona molt malmesa. Les grans pedres de la base d'aquests murs i la seva disposició revelen que és obra del segle XI o XII

Llocs d'interès:

foto Gustau ErillSanta Maria de Castelló d'Encús en Talarn

La Font de Caps
La vila de Talarn
El clos murat de Talarn: torres i portals
Sant Martí de Talarn
La casa del Baró d'Eroles i algunes cases senyorials més
Santa Maria de Castelló d'Encús

L'església parroquial de Sant Martí és d'origen romànic i es troba ja documentada el 1097. No obstant això, tal com la trobem avui dia correspon a la reconstrucció del 1639. Conserva un magnífic orgue barroc.

De l'any 1911 a 1916 es va construir l'embassament de Sant Antoni i la central hidroelèctrica de Talarn.

A part d'Alta-riba, pertanyen a Talarn diverses masies, entre les quals destaquen les del Ballador, el Mas de Gasparó, el del Boix, el de Llansió, el de Llastarn i el del Ros, entre d'altres. També són del terme de Talarn els molins de Talarn, Tremp i Vilamitjana.

Pel que fa als allotjaments, a ran de pantà de Sant Antoni, a Susterris, hi ha el Càmping Gaset, de dues estrelles. A part del càmping, hi ha uns apartaments de lloguer (Casa Lola), dues cases rurals (Cal Morralet i Casa Turano), i un alberg, el de la Mare Janer. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua