LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Tallo

Pueblo

Talló

Municipio

Bellver de Cerdanya / Comarca: Baja Cerdanya / la Battlia

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

44

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 12

Código postal

25720

Teléfono

973 510 016

Fax

973 510 247

Oficina Turismo

973 510 016

Web Oficial

Tallo

Web de Interés

Informacio i cultura de Bellver De Cerdanya

E-mail municipio

ajuntament@bellver.org
 

Santa Maria de Talló

 foto MarisaLR

Talló és un poble del municipi cerdà de Bellver de Cerdanya. Al igual que en la resta del terme les pastures permanents s'estenen per la major part de la superfície agrària útil. En les terres conreades destaca el regadiu i els conreus principals són els cereals (sobretot blat, ordi, civada), el farratge, les patates, els llegums, l'horta i els fruiters. La ramaderia és, però, l'activitat econòmica més important del sector, dedicada principalment a la cria de bestiar boví, porcí, oví, i amb menor nombre de caps es crien cavalls, cabres i conills.

Llocs d'interes:

Santa maria de Talló és coneguda antigament amb el nom de Santa Maria Cabanaria; té planta trapezoïdal de dimensions notables i un absis semicircular flanquejat per la sagristia i el campanar de torre. La planta està dividida en quatre parts per arcs torals.A l'absis s'observa un fris d'arcs cecs sostinguts per mènsules de forma triangular. La seva construcció es data de mitjan del segle XI. El campanar és de finals del segle XVII. Cal destacar la porta, que conserva la ferramenta original. S'hi venera la Mare de Déu de Talló, talla del s. XIII.

Cal Tres es un gran masia de planta baixa, dos pisos i golfes, amb coberta de pissarra a dos vessants i llindes i brancals de pedra a totes les obertures

Ca La Renda és una masia d'origen molt antic forma un clos tancat, amb la casa i les pallisses, i té el típic portal d'arc rebaixat amb dovelles i brancals de pedra ben tallada.

Hi ha un tram de camins veïnals que comuniquen la vila amb els pobles del pla, i les pistes de muntanya s'enfilen als poblets de la baga sota Cadí i a la solana pels vessants de la muntanya de Talltendre. El Dilluns de Pasqua es fa un aplec al santuari de la Mare de Déu de Talló, en el qual els participants surten de Bellver en corrandes, es canten caramelles, es reparteix coca i vi (que és portat per un cavall engalanat) i a la font de Talló es dansa el tradicional ballet de Talló.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua